La dolce vita in Rome

Van zondagnacht naar maandagochtend. In negen uur tijd gingen we van het hardcourt van de US Open naar het gravel van Rome. Een uniek snelle omschakeling, waardoor de ATP en WTA Tour nu zijn neergestreken op een van de mooiste tennisparken van de wereld. Het Foro Italico in Rome.

Dit complex werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de Italiaanse leider Benito Mussolini, met de bedoeling om hier de Olympische Spelen van 1940 te houden. Die werden echter toegewezen aan Tokyo, dat de Spelen om politieke redenen uiteindelijk terug gaf. Helsinki werd het alternatief, maar door het uitbreken van WO2 vonden de Spelen van 1940 nooit plaats. Het Foro Italico werd later alsnog het decor van de Olympische Spelen van 1960.Het tennistoernooi van Rome wordt sinds 1935 op deze locatie gespeeld. Sinds 1950 gebeurt dat jaarlijks. Tom Okker is de enige Nederlandse winnaar, in 1968.

Naast de 11 tennisbanen bestaat het Foro Italico uit het Stadio Olimpico (thuisbasis van Lazio en AS Roma), het multifunctionele sportstadion Stadio dei Marmi, een enorm zwembadcomplex en gebouwen van het Italiaans Olympisch Comité.Zes van de tennisbanen liggen twee aan twee naast elkaar. Daar omheen staat in carrévorm één grote, doorlopende tribune van marmerachtig steen, die een mooi uitzicht biedt op de zes banen. Extra leuk voor de fans is dat sommige van deze banen regelmatig worden gebruikt als trainingsbanen, waardoor je tegelijkertijd kunt kijken naar wedstrijden en naar trainingen.

Het Campo Centrale is het hoofdstadion, dat in 2010 is gebouwd. Er kunnen ruim 10.000 toeschouwers in. Apart is dat het stadion deels verzonken ligt in de grond. Daardoor lijkt het van buiten kleiner dan het is. Kom je het stadion binnen, dan blijkt pas hoe hoog de bovenste ring is.Maar het echte hoogtepunt van het Foro Italico is het Stadio Pietrangeli, vernoemd naar de Italiaanse oud tennisser Nicola Pietrangeli. Zie de foto. Ook die baan ligt onder grondniveau en is omringd door tribunes van marmer.

Rondom staan eveneens marmeren standbeelden in een ovaal. In opdracht van Mussolini diende het stadion de sfeer van een amfitheater na te bootsen. Als we even vergeten dat het Foro Italico ook bedoeld was als propaganda voor het fascistische regime van Mussolini, blijft over een prachtig tenniscomplex.

Het Masters toernooi van Rome hoort natuurlijk bij het voorjaar, niet bij september. Maar het weer zit mee: tot en met zondag is het in Rome 33 graden en onbewolkt. Helaas wordt deze editie gespeeld zonder publiek, dus gaan we via de televisiebeelden genieten van het tennis op het Foro Italico. La dolce vita.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s