De strijd om de nummer 1-positie

Novak Djokovic won maandag voor de 36e keer een Masters 1000 toernooi. Een record. En een volgend record waar hij op jaagt, is dat van het meeste aantal weken de nummer 1 van de wereld. Op dit moment is Djokovic voor de 287e week de nummer 1 op de wereldranglijst. Eén week meer dan Pete Sampras. Als Djokovic in de komende maanden nummer 1 blijft, evenaart hij het record van 310 weken van Roger Federer op maandag 1 maart 2021. Een week later kan hij dat verbeteren.

De grootste concurrent van Djokovic voor de positie van nummer 1 is Rafael Nadal. We bekijken de strijd voor de toppositie in de komende maanden vanuit het perspectief van Nadal; het perspectief van de uitdager. Zoals bekend vervallen er vanwege Covid-19 en de lockdown tot en met 31 december 2020 geen punten van gespeelde toernooien in 2019, met uitzondering van de behaalde punten bij de Tour Finals van 2019. Dat betekent dat spelers bij die toernooien geen punten kunnen verliezen, maar wel kunnen winnen. Vanaf januari 2021 zullen eerder behaalde punten wel weer komen te vervallen. Daardoor hebben spelers in de maanden tot 1 maart 2021 (Djokovic’ potentiële 310e week) ten aanzien van hun rankingpunten te maken met de volgende scenario’s:

1) Behaalde punten van in 2019 gewonnen toernooien die blijven staan en die niet verbeterd kunnen worden;

2) Behaalde punten van in 2019 gespeelde en niét gewonnen toernooien die wel verbeterd kunnen worden;

3) Behaalde punten van de ATP Finals van 2019 die op 2 november 2020 vervallen en vervangen worden;

4) Behaalde punten van gespeelde toernooien in januari en februari 2020 die in dezelfde week van 2021 vervallen en vervangen worden.Voordat we de scenario’s doornemen allereerst de huidige situatie. Op dit moment heeft Djokovic 11.260 punten, Nadal 9.850. Een verschil van 1.410 punten, dat Nadal moet zien te overbruggen.

Ad 1) Nadal behoudt tot het einde van dit jaar de punten van de vorig jaar door hem gewonnen toernooien van Roland Garros en Canada. Djokovic behoudt de maximale puntenaantallen van het toernooi van Tokyo en de Masters van Parijs. Voor Nadal zijn dit 3.000 punten en voor Djokovic 1.500. Wat er ook gebeurt, deze punten blijven staan. Voordeel Nadal.

Ad 2) Ieder voordeel heeft een nadeel. Het nadeel voor Nadal van de maximale puntenaantallen van de vorig jaar door hem gewonnen toernooien, is dat hij de bijbehorende punten niet kan verbeteren. Djokovic daarentegen heeft aanzienlijke verbetermogelijkheden op Roland Garros. Daar haalde hij in 2019 de halve finale, wat hem 720 punten opleverde. Die kan hij verbeteren naar 1.200 of zelfs 2.000 punten, waardoor hij kan uitlopen op Nadal. Voordeel Djokovic.

Ad 3) Djokovic haalde vorig jaar bij de Tour Finals slechts 200 punten. Nadal ook niet veel: 400. Beiden moeten zich daar kunnen verbeteren. Djokovic nog iets meer dan Nadal. Voordeel Djokovic.

Ad 4) De beste mogelijkheden voor Nadal om Djokovic te verstoten als nummer 1 van de wereld komen in januari 2021. Djokovic heeft in die maand 665 punten van de ATP Cup en 2.000 punten van de Australian Open te verdedigen. Nadal slechts 250 punten van de ATP Cup en 360 van de AO. Als het gat tussen beiden in januari 2021 nog steeds (ongeveer) de huidige 1.410 punten is, is januari de maand waarin dat aantal door Nadal kan worden overbrugd.

Onze conclusie is dat de strijd om de nummer 1 positie van de wereldranglijst in de komende 23 weken, tot aan de 310e week van Djokovic, minder saai zou kunnen zijn dan die op het eerste gezicht lijkt. Dat neemt niet weg dat we er van overtuigd zijn dat Djokovic op enig moment de 310 weken als nummer 1 van de wereld gaat halen. En ook het nieuwe record van 311 weken of meer. Het volgende doel van Novak Djokovic zal zijn om een record aantal Grand Slams te winnen. Dat hij ook dat gaat doen, is voor ons op dit moment nog geen zekerheid. Maar dat wordt zeker vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s