De wanvertoning van Novak Djokovic

We zagen vandaag een wanvertoning van Novak Djokovic. Eentje met een wrange bijsmaak. Maar allereerst: het is natuurlijk razend knap dat Djokovic voor de 6e keer de eindejaars nummer 1 van de wereld wordt. Hij evenaart daarmee Pete Sampras. Hoewel Sampras 6 jaar achtereen de nummer 1 was.

Bij Djokovic memoreren tenniskenners vaak dat hij zijn prestaties levert in het tijdperk van Rafael Nadal en Roger Federer. Dat is zeker het geval. Maar als het gaat om de eindejaars nummer 1, is dat slechts ten dele waar. Immers, sinds 2015 doet Federer voor die prijs niet meer mee, vanwege blessures en vooral door leeftijd en eigen keuze. Desondanks gaat Djokovic terecht de geschiedenisboeken in. Geen discussie daarover en een diepe buiging daarvoor.

Terug naar vandaag. Zijn wedstrijd tegen Lorenzo Sonegro was een aanfluiting. Vooral de laatste game was daarvoor illustratief. Djokovic serveerde in een tempo dat je normaal alleen bij Federer ziet. Voorafgaand aan de service stuitte hij de bal snel drie keer, waar een keer of 13 voor hem normaal is. Hij speelde service-volley op bijna alle punten en probeerde onmogelijke dropshots en stopvolleys. Het was totale desinteresse. Eigenlijk stak hij een dikke middelvinger op naar de ATP. Want dat is het wrange: de regels van de ATP ten aanzien van de wereldranglijst over 2020 maken dat hij dit straffeloos kon doen. De behaalde punten van gespeelde toernooien in 2019 blijven staan, wat er ook gebeurt dit jaar. De ATP heeft de regel bedoeld als vangnet voor spelers die tijdens de coronapandemie om persoonlijke veiligheidsredenen en/of vanwege reisbeperkingen bepaalde toernooien niet zouden kunnen en/of willen spelen. Daarvan maakte Djokovic deze week handig gebruik. Of misbruik. Maar okay, laten we het toch maar houden op gebruik.

Vorig jaar won Djokovic het toernooi van Parijs, met als beloning 1.000 punten. En die punten blijven in de huidige situatie hoe dan ook staan. Djokovic besefte dat natuurlijk. Hij besloot Parijs niet te spelen, met behoud van die 1.000 punten, en voegde Wenen als extra toernooi toe, voor de extra punten. Zodra hij voldoende extra punten had behaald, gaf hij er de brui aan. Dus zaten wij als tennisliefhebbers vandaag te kijken naar een Djokovic die het allemaal niks meer kon schelen. Novak Djokovic is onweerlegbaar de terechte nummer 1 van de wereld en dus ook de terechte eindejaars nummer 1 van 2020. Maar hij plaatst toch zélf weer een sterretje bij de manier waarop hij die prestatie bereikte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s