Carlos Alcaraz: 17-jarig talent

Er gloort weer een nieuwe ster aan de tennishorizon. Hij is nog wat verder weg dan bijvoorbeeld Felix AA, maar al wel zichtbaar. Het is de 17-jarige Carlos Alcaraz. In februari van dit jaar schreven we al over hem. Zijn recente resultaten geven aanleiding voor een vervolg daarop.

Voor degenen die Alcaraz (nog) niet kennen, volgt hier eerst een introductie. Carlos Alcaraz komt uit Murcia in Spanje. Zijn vader heeft daar een tennisschool, waar Carlos op 3-jarige leeftijd voor het eerst met een racket tegen een bal sloeg. Al gauw bleek volgens zijn vader zijn talent, door zijn balgevoel, goede coördinatie en het vermogen om te kopiëren wat hij andere tennissers zag doen.

Vanaf zijn vijfde jaar begon Carlos onder leiding van zijn vader serieus te trainen. Sinds 2018 woont en traint Alcaraz full time op de tennisacademie van Juan Carlos Ferrero, die inmiddels ook officieel zijn coach is. Op die tennisschool, in de Spaanse stad Villena, speelt hij nu en dan met Pablo Carreno Busta en voormalig topspeler David Ferrer -fijne en leerzame sparringpartners voor een jong talent.

Die trainingsarbeid werpt zijn vruchten af. Carlos maakte in december 2018, als 15-jarige, zijn profdebuut. Na 13 maanden, we zijn inmiddels in januari 2020, had hij al drie Future toernooien gewonnen. Tussendoor won hij bij zijn debuut op de Challenger Tour van een ander, iets ouder talent: Jannik Sinner. Met die overwinning was Carlos de eerste speler uit het geboortejaar 2003 die een wedstrijd in een Challenger won. Zijn vader en moeder zijn blij dat hun zoon doet wat hij leuk vindt en dat hij geniet van het reizen op de Tour. Dat lijkt ons een gezonde en positieve steun van het thuisfront.

In januari van dit jaar sprak Alcaraz in een interview zijn doel uit: nummer 1 van de wereld worden. Carlos denkt groot! Dit hoofddoel is nog ver weg, maar sinds zijn uitspraak heeft Carlos de volgende stappen al gezet. Nadat het proftennis in augustus weer is hervat, heeft hij inmiddels drie Challenger toernooien gewonnen. Als 17-jarige! Alcaraz begon het jaar 2020 als de nummer 490 van de wereld. Vandaag staat hij op plek 138 van de wereldranglijst. De volgende 17-jarige op de wereldranglijst is de Noor Holger Vitus Nodskov Rune, op plaats 550. Wellicht geeft Holger ons ooit aanleiding om ook een stukje over hem te schrijven.

Carlos speelt deze week het Challenger toernooi van Marbella, Zijn openingswedstijd is morgen, de tweede partij op het centre court na 11.00 uur. Carlos Alcaraz, we zullen hem blijven volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s