De MasterTennis GOAT-lijst 2020

Inmiddels is het traditie: tussen Kerst en Oud & Nieuw presenteren we onze GOAT-lijst. De lijst die de Greatest Of All Time bepaalt. Met daarop 84 spelers, uit heden en (ver) verleden. Van Bill Tilden, geboren in 1893, tot Stefanos Tsitsipas, uit 1998. En met op nummer 1 de GOAT, de beste tennisser aller tijden.

🥎 De achtergrond

We zijn begonnen met de lijst in 2013. Omdat we het leuk vonden. Maar natuurlijk vooral ook naar aanleiding van de voortdurende discussie over de vraag wie de beste speler ooit is. We vonden dat we prestaties van tennissers met elkaar konden vergelijken en dat we spelers op basis daarvan konden rangschikken. Het ging ons daarbij om meer dan alleen de Grand Slams, want ook andere prestaties en overwinningen bepalen de grootsheid van een speler. Zoals onder andere het aantal weken dat een speler nummer 1 van de wereld is geweest. Hoe mooi is het, dat toptennissers over een periode van ruim 100 jaar worden samengebracht en op basis van objectieve, meetbare criteria in volgorde worden gezet!? De eerste GOAT-lijst telde 34 spelers. Dat waren alle tennissers die vanaf 1920 tot de Open Era in 1968 minimaal 6 Grand Slams hebben gewonnen; plus alle spelers die vanaf de introductie van de wereldranglijst in 1973 ooit nummer 1 zijn geweest. Later hebben we de toegangscriteria verruimd. Nu staan ook spelers op de lijst die voor de Open Era 3 Grand Slams hebben gewonnen, alle tennissers met minimaal één Grand Slam overwinning vanaf 1968 én spelers die de Tour Finals (of de voorloper daarvan) hebben gewonnen. Door die laatste toevoeging kwam Stefanos Tsitsipas vorig jaar op de lijst, dit jaar Daniil Medvedev. En uiteraard is Dominic Thiem nu ook toegetreden tot de lijst der lijsten, vanwege zijn winst van de US Open. Hij komt met stip binnen op nummer 61!

🥎 De vernieuwing

Een belangrijke wijziging die we dit jaar hebben doorgevoerd, is de toekenning van extra punten voor de Masters-1000 toernooien en de voorlopers daarvan. Voorheen telden overwinningen van deze toernooien even zwaar als gewone toernooioverwinningen. Dat vonden we eigenlijk niet terecht. Vanaf deze editie van de GOAT-lijst krijgen spelers voor winst van Masters toernooien (die bestaan vanaf 1990) evenveel punten als voor het winnen van de Tour Finals, namelijk 20. Die vernieuwing zorgt voor verschuivingen. Bijvoorbeeld Andy Murray passeert hierdoor Stefan Edberg.

🥎 De GOAT

Ondanks de veranderingen is de GOAT nog steeds Roger Federer. De Greatest Of All Time! Hij scoort in alle categorieën het beste of bijna beste: Grand Slam overwinningen en finales, Tour Finals, overwinningen in overige toernooien en jaren en weken als nummer 1 van de wereld. Maar…. Hoewel hij nog drie Grand Slams achter ligt op Federer, is de algehele opinie dat Novak Djokovic de status van Greatest Of All Time nadert. Dat doet hij ook op onze lijst. Het verschil met Federer is nog maar 93 punten. Dat gat kan door Djokovic worden gedicht via bijvoorbeeld 1 Grand Slam overwinning, 1 Masters-1000 toernooiwinst plus nog 30 weken de nummer 1 op de wereldranglijst. Het zou dus zomaar kunnen dat we eind 2021 een nieuwe GOAT hebben. Toch moet Djokovic dat allemaal eerst maar ‘ns doen. Vooralsnog is en blijft Federer de grootste aller tijden. De meeste tennisfans zullen daar wel mee kunnen leven, want de schoonheid van het tennis van Federer is onomstreden en zijn populariteit is nog steeds groot. Federer werkt aan zijn comeback in 2021. Daar kijken we naar uit! We zien nog graag minimaal 1 jaar de top-3 van de GOAT-lijst tegen elkaar op de Tour. En met iedere toernooioverwinning in 2021 legt Federer de lat voor Djokovic een beetje hoger.

🥎 Like, deel, praat mee

We publiceren de GOAT-lijst bijgaand middels foto’s. Een foto van de lijst als geheel en, voor de goede zichtbaarheid, vijf afzonderlijke delen ervan. Liefhebbers die een PDF-versie van de lijst willen ontvangen, kunnen mailen naar mastertennisgoatlijst@hotmail.com. Uiteraard stellen we prijs op een zo groot mogelijk publiek voor onze GOAT-lijst. Daarom maakt iedereen die dit bericht liket én deelt kans op een MasterTennis t-shirt. Tot slot zijn we benieuwd naar jullie reacties en meningen. Want de discussie over de GOAT gaat altijd door.

Hieronder is een PDF-versie van de lijst te downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s