In memoriam: Bob Brett

Vandaag overleed Bob Brett. Hij was een van de beste en meest succesvolle tenniscoaches ooit. Bij tennisfans van onze generatie werd hij vooral bekend als coach van Boris Becker. In die rol was Brett de opvolger van Gunther Bosch, die Becker naar zijn eerste Grand Slam overwinningen op Wimbledon had gebracht.

Beckers manager Ion Tiriac was tegen de komst van Brett, maar Becker zette door. Hij zag in de Australiër zijn ideale volgende coach, die zijn trainingsarbeid, disclipline en hardheid naar een hoger niveau zou kunnen brengen. Hun samenwerking werd een succes, met drie Grand Slam overwinningen en met het bereiken door Becker van de eerste plaats op de wereldranglijst.

Bob Brett was zelf geen begenadigd tennisser. Als twaalfjarige was hij toeschouwer bij de Australian Open, waar hij toevallig in contact kwam met de Amerikaanse Davis Cup captain en vervolgens ook met de legendarische tenniscoach Harry Hopman. Brett kreeg eerst een rol als ballenjongen bij tennistrainingen en later ook bij het Australisch Davis Cup team.

Rond zijn twintigste was Brett overdag postbezorger, met daarnaast wat bijbaantjes in de avonduren. Maar zijn passie voor tennis bleef. Hij schreef Hopman een brief met de vraag of hij hem mocht assisteren als beginnend tennistrainer. Dat vond Hopman goed. Vervolgens ontwikkelde Brett zich snel. Hij kreeg diverse spelers uit de stal van Hopman onder zich, onder wie Andres Gomez.

Onder leiding van Brett klom Gomez in zes maanden tijd van de 240e naar de 68e plek op de wereldranglijst. In 1981 leidde hij Johan Kriek naar de overwinning op de Australian Open. Bob Brett was een succescoach geworden. De lijst met spelers die Brett daarna coachte, is lang. Onder anderen Boris Becker, Goran Ivanisevic, Andrei Medvedev, Marin Cilic, Nicolas Kiefer en Mario Ancic.

In de laatste 20 jaar coachte hij niet meer in de spotlights van de ATP Tour, maar op de achtergrond. Hij werkte met Japanse jeugdspelers, richtte een eigen tennisschool op in Italië en was adviseur van de Britse en Canadese tennisbonden. In november 2020, nog maar twee maanden geleden, ontving Brett de Tim Gullikson Career Coach Award, voor zijn succesvolle carrière als coach. Eerder in 2020, het laatste volledige jaar van zijn leven, richtte hij in zijn thuisland Australië een stichting op die kinderen met een financiële en sociale afstand ondersteunt.

Brett heeft zich niet lang voor zijn stichting kunnen inzetten, maar laat hiermee wel iets moois na. Bob Brett, 1953-2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s