De zorgen om Alexander Zverev

David Ferrer stopt als coach van Alexander Zverev. Opnieuw ziet een oud toptennisser het niet meer zitten om met de Duitser te blijven werken. Het is de zoveelste bevestiging dat Zverev een mentaliteitsprobleem heeft. Zie bijgaand de eerdere verklaring van Ivan Lendl over zijn breuk met Zverev en de verklaring van Ferrer van vandaag. Ze spreken boekdelen.

We hadden de hoop dat Ferrer Zverev zou kunnen helpen om discipline, werklust en een winnaarsmentaliteit te ontwikkelen. Maar helaas, die tijd is hem niet gegund. Of eigenlijk: Ferrer ziet er blijkbaar geen heil (meer) in. Dat bekent dat Zverev na een jaar van meerdere ontsporingen weer opnieuw kan beginnen. We roepen de voorbeelden daarvan nog even in herinnering.

Zverev deed mee aan de omstreden Adria Tour van Novak Djokovic. Hij verontschuldigde zich daarvoor, nadat hij en andere spelers onverantwoordelijk gedrag hadden vertoond en meerderen van hen besmet waren geraakt met het coronavirus. Zverev beloofde in quarantaine te zullen gaan. Maar in plaats van zichzelf op te sluiten, was hij een paar dagen later zonder mondkapje te zien op een feest in Monte Carlo. Vervolgens kwamen de beschuldigingen van een ex-vriendin over huiselijk geweld. Zverev nam daar weliswaar afstand van, maar maakte geen schoon schip. Later op Roland Garros kreeg hij bakken met kritiek omdat hij had verzwegen dat hij zich ziek voelde (met symptomen van corona) en toch ging spelen.

Lendl en Ferrer kraken impliciet het gebrek aan professionalisme van Zverev. Dat is geen natrappen. Het is hun waarheid en dient voor de Duitser een les te zijn. Toegegeven: Zverev was in 2020 één game verwijderd van zijn eerste Grand Slam overwinning, op de US Open. Maar ook als hij die finale had gewonnen, hadden we dezelfde kritiek op hem kunnen hebben.

Alexander Zverev is 23 jaar. Je zou kunnen zeggen dat hij nog jong is en dat er nog tijd is voor groei en verbetering. Maar wij zeggen liever: Zverev is ál 23 jaar, bijna 24, en loopt al de nodige jaren mee op topniveau, waardoor het tijd wordt dat hij gaat oogsten. 2021 wordt een cruciaal jaar voor Alexander Zverev. Wordt het opnieuw een jaar van stagnatie en wordt hij ingehaald door talenten met meer inzet en discipline? Of ziet hij het licht en gaat hij eindelijk een Grand Slam winnen? Wij denken het eerste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s