Sebastian Korda: talent uit een sportfamilie

Hij komt uit een sportfamilie zoals we geen tweede kennen: Sebastian Korda. Hij is 20 jaar en haalde deze week in Delray Beach voor het eerst de finale van een ATP toernooi. Een talent om in de gaten te houden.

Naast Sebastian telt het gezin Korda nog vier leden. Moeder Regina Rajchrtova was proftennisster en in 1991 de nummer 26 van de wereld. De twee oudere zussen van Sebastian, Jessica en Nelly, zijn golfprofessionals en beiden meervoudig winnaressen van toernooien op de LPGA Tour. Vader Petr kennen we natuurlijk allemaal als voormalig nummer 2 van de wereld en winnaar van de Australian Open. Een goed stel!

Petr Korda won de Australian Open in 1998. Hij versloeg in de finale Marcelo Rios, die later dat jaar twee korte periodes de nummer 1 van de wereld werd, maar vervolgens langzaam maar gestaag wegzakte. Sebastian won 20 jaar later, in 2018, de juniorentitel in Australië. In de finale versloeg hij Chun-Hsin Tseng, wiens ontroerende verhaal we in 2018 beschreven. Zie deze link: https://www.facebook.com/mastertennisnl/posts/2231322303598361

De carrière van Sebastian Korda verloopt vooralsnog minder komeetachtig dan eerder die van bijvoorbeeld Alexander Zverev en Stefanos Tstitsipas. Tot vorige week had hij nog maar drie wedstrijden op de ATP Tour gewonnen. Met zijn finaleplaats in Delray Beach staat dat aantal overwinningen inmiddels op zeven. Maar als telg uit een topsportfamilie is hij uit het goede hout gesneden. Dat rechtvaardigt hoge verwachtingen.

Het netwerk van zijn vader gebruikt hij in zijn voordeel. Tijdens de tennisloze periode vorig jaar trainde hij met Andre Agassi, voormalig dubbelpartner van Petr, en ook met Steffi Graf. Naar eigen zeggen hielp tennissen en praten met deze kampioenen Korda bij het verbeteren van zijn spelinzicht en zijn mentaliteit. ‘I’m a superpositive guy on the court’, zegt Korda van zichzelf. Daar heeft hij aan gewerkt en dat betaalt zich nu uit.

Het toernooi van Delray Beach kwam voor Korda in de plaats van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open, dat hij oversloeg. Hij plant zijn toernooien en carrière zorgvuldig. Op dit moment is Korda de nummer 119 van de wereld, met de top-100 als volgende doel. Bescheidenheid siert de mens! Met het talent dat hij heeft, in combinatie met de steun van zijn unieke sportfamilie, gaat de lat ongetwijfeld steeds verder omhoog.

Als Richard Krajicek nog een wildcard heeft te vergeven voor het ABN AMRO toernooi, is Sebastian Korda daarvoor een prima kandidaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s