AO: de soap gaat door

Het broeit in Melbourne. Dit dit keer niet vanwege de hitte, maar vanwege de onvrede onder spelers over de omstandigheden waarin ze in quarantaine zitten. We schreven er zaterdag al over. Toen zaten 47 spelers in strenge quarantaine. Inmiddels zijn dat er 72.

Die 72 zijn spelers die in vliegtuigen in Australië zijn aangekomen waarin ook mensen bleken te zitten die het coronavirus hadden. Deze spelers mogen daardoor, in tegenstelling tot de andere spelers, niet trainen tijdens de 14 dagen quarantaine. Ze zitten volledig opgesloten in hotelkamers. En dat zorgt voor onvrede. De spelers beklagen zich er om te beginnen over dat men van tevoren niet wist dat de quarantaine zo strikt zou zijn bij een positief geval in het vliegtuig; dat ze dan niet zouden mogen trainen. Daarnaast klagen ze over de kwaliteit van het eten en het gebrek aan faciliteiten in de hotelkamer, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van simpele dingen als de gelegenheid om af te wassen.

Dat laatste gebeurt noodgedwongen in de wastafel. De filmpjes van spelers die balletjes slaan tegen de kamermuur zijn inmiddels talrijk. We zagen op Twitter ook een filmpje van Bernard Tomic en zijn vriendin op hun hotelkamer. Het bakje voedsel wat hen werd gebracht, zag er inderdaad niet erg uitnodigend uit. De vriendin beklaagde zich er tevens over dat ze gewend is dat een kapper haar haren wast, wat nu niet kan. Tsja, zulk divagedrag leidt af van waar het werkelijk om gaat.

Novak Djokovic roert zich inmiddels ook. Hij kwam met een pakket aan eisen voor de getroffen spelers. In welke hoedanigheid hij dat deed, weten we niet. Als bezorgde nummer 1 van de wereld? Als voorzitter van de nieuwe Professional Tennis Players Association? Hij eist verhuizing van de spelers naar huizen met tennisbanen, beter eten, contact met coaches en een kortere periode van quarantaine. Jammerlijk is wel dat we Djokovic in weer een ander filmpje in een volle (spelers)bus zagen zitten zonder mondkapje op. Ook dat komt hun zaak niet ten goede. Het roept de vraag op of spelers wel meer verantwoordelijkheid aankunnen. Hoe dan ook, het is goed dat Djokovic het opneemt voor zijn collega’s.

Maar inmiddels zijn de eisen van Djokovic al afgewezen door de president van de deelstaat Victoria.

Het is natuurlijk oneerlijk dat een deel van de spelers vijf uur per dag kan trainen en dat een ander deel noodgedwongen vast zit op hotelkamers, waar de spieren langzamerhand verslappen. Na alle moeite die is gedaan om kwalificatiewedstrijden te laten spelen in het midden oosten, voorbereidingstoernooien te verplaatsen naar Melbourne en te organiseren dat spelers daar in een bubbel zitten, is er voor Tennis Australia geen weg meer terug. Ook vanuit financieel en commercieel oogpunt niet.

Tenzij het coronavirus in Victoria alsnog grootschalig uitbreekt, zullen de geplande tennistoernooien, waaronder de Australian Open, ‘gewoon’ doorgaan. Eerlijk of niet. Maar we vermoeden dat deze soap nog wel een vervolg krijgt.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s