De liefdadigheid van Felix Auger-Aliassime

Felix Auger-Aliassime kondigde vorige week aan dat hij ook in 2021 doorgaat met zijn liefdadigheidsproject FAAPointsForChange. Tot nu toe heeft dit project een kleine $ 100.000 opgeleverd voor kinderen in Togo. Dat lijkt heel nobel en mooi, maar nader beschouwd zijn er wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Allereerst het doel van deze liefdadigheid. De vader van Felix, Sam Aliassime, is afkomstig uit Togo. Dat verklaart de affiniteit die Felix heeft met dit land. Het geld dat hij doneert, is bedoeld ter stimulering van onderwijs en sport voor en door kinderen in Togo. Het bedrag dat hij doneert -over 2019 en 2020 was dat om precies te zijn $ 98.180- wordt bepaald door het aantal punten dat hij wint in officiële wedstrijden op de ATP Tour. Per punt doneert Felix $ 5, die door sponsor BNP Parisbas wordt aangevuld tot $ 20. Op de tenniswebsite van dat bedrijf, ‘We are tennis’, wordt gedurende het jaar de tussenstand van de actie getoond. Heel mooi natuurlijk! Maar nu de kanttekeningen.

Allereerst betaalt BNP Parisbas 75% van het bedrag aan liefdadigheid dat Felix overmaakt voor de kinderen van Togo. Eigenlijk is dat bedrijf dus de grote weldoener. En hoe verhoudt de 5 dollar per punt die Felix bijdraagt zich tot zijn prijzengeld? Felix won in 2019 en 2020 in totaal 4.909 punten (maal $ 20 per punt bepaalt het gedoneerde bedrag van $ 98.180). Zijn totale prijzengeld in die twee jaar was $ 2.571.344. Per punt verdiende Felix $ 524. Daarvan ging dus $ 5 naar zijn goede doel. Dat is 0,95% van wat hij verdient, nog los van sponsorinkomsten.

Over zijn liefdadigheid zegt Felix onder andere dit: “I want to make my career as a professional tennis player more meaningful. I want to make a contribution to the future of young people, particularly the most disadvantaged, and I’m happy to be able to do so through tennis.” Alle liefdadigheid is te prijzen, dus sluiten we niet af met een cynische conclusie. Oordeel zelf of de liefdadigheidsactie van Felix, met BNP Parisbas als financiële motor, administratiekantoor en pr-machine op de achtergrond, in verhouding staat tot zijn ronkende ambitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s