De ATP Tour gaat beginnen!

Vannacht gaat het gebeuren: de start van het tennisseizoen op de ATP Tour. Om precies te zijn om 00.30 uur Nederlandse tijd.

De aanloop naar de toernooien in Melbourne was nogal rommelig, eufemistisch gezegd. Met een hoop gedoe over quarantainemaatregelen, spelers die opgesloten zaten op hotelkamers en oneerlijkheid ten opzichte van collega’s die wel buiten konden trainen. Spelers beklaagden zich daarover op social media en kregen vervolgens zelf kritiek dat ze niet moesten klagen, bevoorrecht als ze zijn. Enzovoorts.

Nu de rook is opgetrokken, ziet de nabije tennistoekomst er zonnig uit. Melbourne is nagenoeg coronavrij, spelers kunnen zich inmiddels weer vrij bewegen, zonder mondkapjes, en bij de aankomende toernooien is publiek welkom. Bij de Australian Open zelfs 30.000 mensen per dag. Vannacht gaat het beginnen met de Great Ocean Road Open en de Murray River Open. Beide ATP 250-toernooien die worden gespeeld op het complex van de Australian Open, in de Margaret Court Arena, de 1573 Arena en op de buitenbanen. Bij het eerste toernooi zijn David Goffin en Karen Khachanov de hoogst geplaatste spelers; bij het tweede Stan Wawrinka en Grigor Dimitrov.

Vanaf dinsdag komen de toppers in actie bij de ATP Cup. Eveneens in Melbourne, in de Rod Laver Arena en de John Cain Arena. Aan dat toernooi doen 12 landen mee, die worden toegelaten op basis van de ATP ranking van de beste speler van een land. De één na beste speler van dat land mag als tweede man vervolgens ook meedoen. Daardoor kwalificeerde Griekenland zich via Stefanos Tstitsipas samen met Michail Pervolarakis, de nummer 463 van de wereld. De teams spelen per wedstrijd twee singels en een dubbel, waarvoor andere spelers (dus dubbelspecialisten) mogen worden ingezet.

Rusland is het enige land met twee spelers uit de top-10. Bij Australië ontbreekt helaas Nick Kyrgios, teamspeler bij uitstek. Hij staat op de wereldranglijst inmiddels lager dan Alex de Minaur en John Millman en valt daardoor buiten de boot. Jammer, maar het is terecht dat de ATP niet marchandeert met de eigen regels voor deelname.

Bij de ATP Cup zijn punten te verdienen voor de wereldranglijst. Volgens een ingewikkeld systeem, waarbij het aantal te verdienen ranglijstpunten afhankelijk is van de ronde waarin een wedstrijd wordt gewonnen, in combinatie met de sterkte van de tegenstander. Een overwinning in de finale op een top-10 speler levert de meeste punten op: 220. Maximaal zijn 500 ranglijstpunten te winnen door de ongeslagen (mede)winnaar van het toernooi.

Het toernooi begint in de nacht van maandag op dinsdag, 00 uur Nederlandse tijd, met onder andere Servië tegen Canada en later op de dag Spanje tegen Australië. Dus onder meer Novak Djokovic tegen Denis Shapovalov en Rafael tegen Alex de Minaur. Een mooi begin van het tennisseizoen!

De ATP Cup is te zien op Ziggo Sport, waaronder op het gratis open kanaal.

Eindelijk: de ATP Tour 2021 gaat van start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s