John Cain Arena: herinnering aan de redder van de AO

Vannacht om 2.00 uur Nederlandse tijd spelen Stan Wawrinka en Pedro Sousa de eerste wedstrijd op de Australian Open in het stadion met een nieuwe naam: de John Cain Arena. John Cain was ruim 30 jaar geleden de redder van de Australian Open in Melbourne.

Van 1972 tot en met 1987 werd de Australian Open jaarlijks gespeeld op de grasbanen van de Kooyong Lawn Tennis Club in Melbourne. Gedurende die hele periode kampte het Australische Grand Slam met het nadeel van de afstand ten opzichte van de Verenigde Staten en Europa, de andere grote tenniscontinenten en met afnemende populariteit. De Australian Open had weliswaar de status van Grand Slam, maar werd vaak genegeerd door de grote tennissterren. Bijvoorbeeld Björn Borg deed in zijn hele carrière slechts één keer mee aan de Australian Open.

Er moest iets gebeuren, ook omdat de Kooyong Club te klein werd voor een Grand Slam toernooi, zeker in vergelijking met de alsmaar groeiende collega Grand Slams. Er gingen zelfs serieuze stemmen op om de Australian Open te verplaatsen naar Peking of Singapore en van het toernooi de “Asian Pacific Grand Slam” te maken. Maar gelukkig voor Melbourne was daar John Cain.

John Cain was premier van de Australische deelstaat Victoria van 1982 tot en met 1990. Hij wilde de Australian Open per se behouden voor Melbourne en was de drijvende kracht achter de ontwikkeling en bouw van een nieuw tenniscomplex in Melbourne, aan de rand van de stad. Dat moest de toekomst van de Australian Open veiligstellen en daar wilde hij ook geld voor vrijmaken. Veel geld. Uiteindelijk 94 miljoen Australische dollars. Het moest een multifunctioneel complex worden, met naast tennis ook ruimte voor andere sporten, voor evenementen en concerten. En dat lukte, vooral door de inzet en toewijding van John Cain.  

Het nieuwe complex werd het National Tennis Centre “Flinders Park”, dat in 1987 werd opgeleverd en waar de Australian Open in 1988 voor het eerst werd gespeeld.

Zowel spelers als toeschouwers waren enthousiast. Flinders Park werd door velen van hen het beste tenniscomplex van de vier Grand Slams genoemd. In 1996 volgden nieuwe uitbreidingen en werd de naam ervan gewijzigd in Melbourne Park. De achterstand was omgebogen naar een voorsprong. En die voorsprong heeft Melbourne anno 2021 nog steeds, met momenteel drie stadions met schuifdaken.

De huidige John Cain Arena is het tweede stadion van het tenniscomplex. De eerste naam ervan was de Vodafone Arena. Later gewijzigd in Hisense Arena en vervolgens in Melbourne Arena. In december van het afgelopen jaar is het stadion omgedoopt tot de John Cain Arena, vernoemd naar de premier aan wie het Australische tennis zo veel te danken heeft. Die vernoeming gebeurde een jaar na het overlijden van John Cain op 22 december 2019, op 88-jarige leeftijd.

De huidige premier van Victoria eerde Cain als volgt: “The state-of-the-art facility and moving the Australian Open here, were among Mr Cain’s greatest achievements. I don’t think we would have the Australian Open anywhere near the major event it is now. Perhaps it wouldn’t even be here.” Onderstaand filmpje brengt een mooie ode aan Cain.

De John Cain Arena herinnert ons aan de metamorfose die de Australian Open de afgelopen decennia heeft ondergaan: van een bijwagentje onder de vier majors naar de Great Happy Slam.

 

One comment

  1. De eerste finale op het nieuwe complex, in 1988, was meteen ook één van de mooiste daar ooit gespeeld. In een prachtige 5 setter beslist op 8-6 won Mats Wilander van Aussie Pat Cash. Het was het begin van zijn top jaar die hem 3 GS zeges en de nummer 1 positie zou brengen. Wilander is de enige speler die zowel op gras de AO heeft gewonnen als op het nieuwe hardcourt complex.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s