Rublev, Sinner en de zevende van Felix

Vanmiddag deden drie tennisjournalisten op onze site voorspellingen voor de Australian Open. Lees ze alsnog, want die voorspellingen sneden hout. Maar toch misten we één naam: die van Andrey Rublev.

Rublev en landgenoot Daniil Medvedev waren de enige spelers die bij de ATP Cup het maximale aantal singels speelden en al hun wedstrijden wonnen. Van Medvedev was dat een (nog) grotere prestatie dan van Rublev, omdat Medvedev betere tegenstanders had. Maar toch: Rublev maakte óók indruk en is voor de Australian Open zeker een outsider.

Andrey Rublev is een man met wapens: zijn service en vooral zijn forehand. Zodra hij zijn forehand in stelling kan brengen, zet hij zijn tegenstander direct onder druk. Meestal is het één of twee slagen later een punt voor de Rus. Toen we hem vannacht zagen spelen tegen Fabio Fognini, hebben we vooral zitten letten op zijn voetenwerk. Is dat goed genoeg om ook vooral forehands te kunnen spelen tegen de beste spelers van de wereld?

Bijvoorbeeld Rafael Nadal zal Rublev proberen vast te zetten aan zijn backhandkant. Zoals hij dat ook jarenlang succesvol deed tegen Roger Federer. Als Rublev zich daar niet onderuit kan manoeuvreren, is hij kansloos tegen Nadal. En ook tegen Novak Djokovic, Dominic Thiem en Daniil Medvedev, die hetzelfde kunnen. Maar zoals we Rublev zagen bewegen tegen Fognini, moet hij dat inmiddels kunnen. Hij is rank en watervlug. Maar het echte bewijs wordt pas geleverd als hij daadwerkelijk weer tegen deze mannen speelt.

Een ander punt van twijfel is de mentale hardheid van Rublev. Hij heeft de neiging om gauw negatief te worden op de baan. Dat zagen we tijdens de eerste verloren set van zijn wedstrijd tegen Jan Lennart Struff. Maar anderzijds: daar herstelde hij snel van, ook mentaal, en won vervolgens alsnog gemakkelijk.

Dat neemt niet weg dat er toch wat twijfels zijn over het spel van Rublev, waardoor we begrijpen dat geen van onze voorspellers zijn naam noemde, maar wel allemaal die van Medvedev. De beide Russen zitten bij de Australian Open in hetzelfde kwart van het schema. Een onderlinge wedstrijd in de kwartfinale is waarschijnlijk. Dan zal blijken of Rublev de grote jongens aankan en of hij zichzelf kan promoveren van outsider naar kanshebber.

Ook was er dit weekend de toernooiwinst van Jannik Sinner. Dat was alweer zijn tweede ATP-titel. Twee finales, twee overwinningen. Als 19-jarige! Dat staat in schril contrast met de finaleprestaties van de bijna precies één jaar oudere Felix Auger-Aliassime.

Felix verloor vanochtend vroeg zijn zevende ATP-finale op rij. Voorafgaand aan de finale werd hij herinnerd aan die negatieve reeks, van op dat moment 0 uit 6. Hij zei: ‘Ik ben me daarvan bewust, maar morgen is weer een andere wedstrijd.” Een nuchtere opmerking en een waarheid als een koe, maar toch zal het knagen aan Felix. Luca Brancher, onze statisticus op Twitter, wist te melden dat onder anderen Cedric Pioline de eerste negen finales verloor. Zelf moesten wij denken aan Ivan Lendl, die zijn eerste zes Grand Slam finales verloor.

Met Lendl kwam het goed. Met Felix ongetwijfeld ook.

2 comments

  1. Ook in best of five is het de vraag of Rublev dat moordend hoge tempo vast kan houden. Hij speelt niet bepaald economisch……Nog niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s