Roger Federer

Federer: groter dan de tennissport

De verlosser keer terug op de tennisbaan. Zo lijkt het bijna nu Roger Federer weer een balletje gaat slaan in Doha – hij is nummer 2 geplaatst op het ATP-250 toernooi dat morgen van start gaat. Daarna speelt hij Dubai en maakt hij de beslissing over de rest van het speelprogramma (in elk geval geen Miami). De afgelopen weken was er soms meer aandacht voor de terugkeer van RF dan de actuele wedstrijden op de tour. En toen MasterTennis recent met een paar tennisfans en -journalisten sprak over de Australian Open in Clubhouse kwam het gesprek ook razendsnel op Federer. De man die niet eens meedeed, maar dus oprecht wordt gemist. 

Het is illustratief voor de status van RF, hij is zoveel groter dan de sport…het is niet Nadal, Djokovic en Federer. Het is alleen Federer als het gaat om de grootste in uitstraling. Mogelijk straks niet meer als het gaat om prestaties, maar dus wel als het gaat om de status van sporticoon. Iconen waarvan er logischerwijs maar weinig zijn. In dat lijstje staan maar weinig namen, maar je kunt denken aan Tiger Woods en Lebron James.

En een icoon vertrekt niet geruisloos. Een paar jaar geleden won TW uit het niets nog een keer de Masters in Augusta (en ja, het auto-ongeluk van vorige week kan wel eens het einde zijn van zijn loopbaan). James won vorig jaar de NBA-finales met de L.A. Lakers, nadat hij vrijwel was afgeschreven. RF maakt zich logischerwijs ook op voor zijn laatste topperiode. Veel langer dan na zijn 40e zal hij niet spelen, vermoeden we. Maar we rekenen er wel op dat hij nog een keer zal laten zien wat hij kan. De opbouw naar Wimbledon is begonnen – het ideale toernooi waar hij de (enige) kans heeft om zijn slamtotaal uit te bouwen. The last dance, dit keer van Federer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s