Medvedev nummer 2; de wereldranglijst nader bekeken

Daniil Medvedev wint het toernooi van Marseille. Na de zeperd in zijn eerste wedstrijd bij het ABN AMRO toernooi heeft hij nu in stijl de tweede plaats op de wereldranglijst bereikt. Dat hij Nadal op 15 maart zou aflossen als nummer 2 van de wereld, leek vorige week uit de lucht te komen vallen. Maar dat was niet het geval.

Bij aanvang van het ABN AMRO toernooi was de situatie dat Medvedev de finale moest halen om Nadal te passeren op de wereldranglijst. Zoals bekend kwam hij niet in de buurt van die finale, door het roemloze verlies van zijn eerste wedstrijd. Toch kwam later in de week het bericht dat Medvedev Nadal alsnog zou passeren op de ranglijst, namelijk op maandag 15 maart. Dat was nadat de ATP op 3 maart wederom een aanpassing aankondigde aan de ranglijstsystematiek. Wat ons betreft geen goede aanpassing.

Tot de aankondiging van 3 maart ging de wereldranglijst als gevolg van de coronapandemie en de lockdown van de Tour in 2020 over 24 maanden, dus twee jaar. Er gold een ‘best of-systeem’: indien een speler in die twee voorgaande jaren een toernooi twee keer had gespeeld, telde de beste van de twee behaalde resultaten voor de ranking van die speler.

Deze best of-systematiek zou gelden tot de week van 15 maart 2021. Maar daar heeft de ATP op 3 maart dus een wijziging in doorgevoerd. Die wijziging houdt in dat tot 16 augustus 2021 de helft van de behaalde punten bij de toernooien die zijn gespeeld van 4 maart tot en met 4 augustus 2019 en die vanwege de stilgelegde Tour niét zijn gespeeld in 2020, door spelers wordt behouden. Op 16 augustus aanstaande, de dag waarop de Tour in 2020 herstartte, vervallen punten weer zoals normaal -ijs en weder dienende.

Een praktijkvoorbeeld van deze aangepaste systematiek: Wimbledon 2020 ging niet door. Als Novak Djokovic bij de editie 2021 van Wimbledon in de eerste ronde verliest, behoudt hij toch 1.000 punten, zijnde de helft van de 2.000 punten die hij verdiende met zijn overwinning op Wimbledon in 2019.

Dat Medvedev Nadal morgen op de wereldranglijst passeert, heeft te maken met de punten van het toernooi van Indian Wells van 2019. Medvedev haalde daar 45 punten, Nadal 360. Die punten zouden in de aanvankelijke systematiek morgen geheel komen te vervallen. Doordoor zou Medvedev Nadal morgen voorbijgaan op de ranglijst. Echter, in de nieuwe systematiek vervallen niet álle in 2019 bij dat toernooi behaalde punten, maar slechts de helft daarvan. Nadal verliest dus maar 180 punten. Toch was dat voor Medvedev nog steeds genoeg om Nadal te passeren. En dat is nu extra het geval na zijn overwinning in Marseille van vanmiddag.

Maar de nieuwste aanpassing aan de ranglijstsystematiek is niet eerlijk en is niet nodig.

Het zijn vooral de oude toppers die profiteren van die aangepaste regels, waarbij behaalde punten in de zomer van 2019 voor de helft blijven meetellen. Zie het voorbeeld van Djokovic en Wimbledon. En denk aan Nadal, die zijn gravelresultaten uit 2019 als vangnet kan gebruiken. En laten we Roger Federer niet vergeten. Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld Andrey Rublev een nadeel heeft. Want hij heeft nauwelijks punten uit 2019 waar hij op kan terugvallen. Hij was in de zomer van dat jaar (ongeveer) de nummer 80 van de wereld, met maar weinig puntjes.

Het vangnetsysteem wat de ATP nu heeft gecreëerd, bevoordeelt de spelers die in 2019 al aan de top stonden en benadeelt de spelers die toen aankomend waren. Daarnaast vragen we ons af voor welk probleem dit vangnet een oplossing is. Immers, zoals het er nu naar uitziet, zullen de toernooien op de Tour in de komende maanden gewoon doorgaan. Onze mening daarom is: vergeet 2019 en tel in de periode maart tot 16 augustus 2021 alleen de behaalde punten van gespeelde toernooien in 2021. Maar helaas, de ATP heeft anders beslist.

Gelukkig is er met het behalen van de tweede plek van Medvedev toch gerechtigheid. Want dat die tweede plaats terecht is, bewijzen de behaalde punten door Medvedev en Nadal in de afgelopen 12 maanden (wat de normale wijze is van het samenstellen van de wereldranglijst). Medvedev behaalde in de laatste 12 maanden 5.495 punten, Nadal 3.300. Overigens behaalde Rublev in die periode 3.825 punten. Dus meer dan Nadal. Djokovic verdiende in de afgelopen 12 maanden 5.830 punten.

Van alle kanten bekeken is Daniil Medvedev, sinds vandaag houder van vier ATP-titels (inclusief de ATP Cup) de verdiende, terechte en dus de ware nummer 2 van de wereld!

One comment

  1. Zverev heeft zich in Mexico beklaagd over dit COVID-rankingsysteem. Inderdaad maakt de huidige ranking van Federer duidelijk dat het systeem niet helemaal waterdicht is, maar als dit het enige geval is, dan moet men dat maar accepteren. Niet dat Zverev er veel last van heeft. Federer speelt voorlopig niet.
    Andere kant van het verhaal is natuurlijk dat Zverev hierdoor niet het risico loopt dat hij Federer al in een 1e of 2e ronde tegenkomt. Wel zo leuk voor de toernooien en voor (de fans van) beide spelers.

    Anders maar ranking gerelateerd: Melo en Rojer die geen ranking hebben om geplaatst te worden. Daardoor komen ze al direct tegen geplaatste spelers, zoals nu in Dubai tegen Koolhof en Kubot. En dus weer 1e ronde exit voor Rojer. Dat is zuur. Gelukkig verzachten de herverdelingsregels voor het prijzengeld de klap een beetje, maar voor toernooi en verliezers is het niet leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s