Zverev, Tsitsipas en het Masterstoernooi van de toekomst

Alexander Zverev wint het toernooi van Acapulco. En dat is mooi. Het mannentennis is gebaat bij meerdere uitdagers. De finale tegen Stefanos Tsitsipas was een prima partij. Maar er was toch ook weer de nodige lelijkheid in het spel van Zverev. Gelukkig voor hem werd hem dat deze keer niet fataal.

Op 5-4 in de tweede set kreeg Zverev op eigen service een matchpoint. Dat werkte Tsitsipas weg, waarna de Duitser even later op breakpoint een tweede service onder in het net sloeg. Dat leek hem wederom een titel te gaan kosten. Toch won hij de tiebreak van die tweede set en daarmee de wedstrijd. Dat zal het zelfvertrouwen van Zverev goed doen.

In het afgelopen jaar worstelde hij. Met van alles en nog wat en met zichzelf. Corona-incidenten, gedoe met zijn ex-vriendin en verliespartijen op de tennisbaan, mede door een onthutsend zwakke (tweede) service. In november 2018 was Zverev de gedoodverfde uitdager van Djokovic, Nadal en Federer, na zijn overwinning van de World Tour Finals. Maar daarna won hij nog slechts drie kleine (250-) toernooien. De winst van het 500-toernooi van Acapulco is zijn grootste overwinning in bijna tweeënhalf jaar.

En dat is mooi, want we zien graag een goede Alexander Zverev. Zeker nú. Want woensdag begint het Masters 1000-toernooi van Miami, dat gezien kan worden als een voorproefje van wat later het nieuwe normaal gaat worden. Het wordt een toernooi zonder Djokovic, Nadal en Federer. En trouwens ook zonder Dominic Thiem. Enerzijds is dat natuurlijk jammer. Anderzijds biedt het een doorkijkje naar de tennistoekomst.

Dat toernooi van Miami wordt gehouden onder strikte coronavoorwaarden. Er komt geen tennisbaan in het Hard Rock Stadium; de tweede baan is tijdens deze editie de hoofdbaan. Publiek is alleen welkom op vaste stoelen bij de drie hoofdbanen, met een maximum van in totaal 1.000 toeschouwers per sessie (middag/avond). Spelers moeten bij aankomst een coronatest laten doen en in quarantaine gaan tot de uitslag 12 tot 24 uur later bekend is. Per speler zijn maximaal drie gasten welkom (trainers, fysio’s), de hele tennisentourage verblijft in twee hotels die door de organisatie zijn afgehuurd, men moet per busje van en naar de tennisbanen en niemand mag fysiek contact hebben met personen buiten de bubbel.

Het zijn logische maatregelen, waarop Stefanos Tsitsipas toch kritiek heeft, zonder dat hij die kritiek toelichtte en/of specifiek maakte. Hij zei door de omstandigheden met lage verwachtingen naar Miami te gaan.

Tenzij Tsitsipas iets weet wat wij niet weten, vinden we zijn houding maar vreemd. Ook hij zou moeten beseffen dat Miami 2021 het toernooi is van de generatie van morgen. De winnaars van morgen gaan er naartoe om daarvoor hun kandidatuur te stellen. Streep Tsitsipas maar door als favoriet voor Miami. Die favorieten zijn Alexander Zverev en vooral de Russen: Daniil Medvedev en Andrey Rublev.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s