Het begin van de (tennis)lente

De start van het gravelseizoen markeert tevens het einde van het eerste kwartaal van het tennisjaar 2021. Tot en met maart zijn er op de ATP Tour 17 toernooien gespeeld. Die tellen uiteraard allemaal mee voor de Race to Turin. Tijd voor een tussenbalans. En voor een vooruitblik op het Masterstoernooi van Monte Carlo.

De Race to Turin is de optelsom van behaalde ATP-punten in een kalenderjaar, die leidt tot het eindejaarstoernooi in Turijn en tot de eindejaars nummer 1 van 2021. Die race kent per vandaag een voorspelbare, maar niet minder interessante top-3. Eerste staat Novak Djokovic, met 2.140 punten. Tweede Daniil Medvedev met 2.130 punten en derde Andrey Rublev, met 1.800 punten. Dat zit dus dicht bij elkaar. Dat Djokovic slechts twee toernooien heeft gespeeld waarin hij punten heeft kunnen halen en Medvedev vijf, doet er niet toe. Feit is dat het verschil klein is en dat Medvedev Djokovic op de hielen zit.

De ATP heeft het rankingsysteem voor de komende maanden nogal ingewikkeld gemaakt, met behaalde punten en resultaten uit 2019 die in de loop van dit jaar nog voor de helft kunnen meetellen in de puntenaantallen van spelers. Maar het goede nieuws is dat we die abacadabra kunnen vergeten als het gaat om de Race. Per medio augustus keert het rankingsysteem terug naar normaal. De speler die dit jaar de meeste punten behaalt, wordt daardoor ‘gewoon’ de eindejaars nummer 1. En Medvedev en Rublev maken daarop vooralsnog dus een reële kans.

Om hun ambities te kunnen omzetten in resultaten en punten, moeten beiden wel presteren op gravel. Immers, op gravel worden onder andere drie Masters 1000-toernooien en een Grand Slam gespeeld, goed voor bij elkaar 5.000 te winnen ranglijstpunten. Die punten gaan meestal naar Rafael Nadal. Kunnen de jonge Russen dit jaar ook op gravel meedoen om die punten? Hun resultaten uit het verleden bieden daarvoor geen garanties, maar geven wel een beetje hoop.

In zijn hele carrière heeft Medvedev 28 wedstrijden op gravel gespeeld, waarvan 10 gewonnen en 18 verloren. Rublev speelde 43 wedstrijden op gravel, won er daarvan 25 en verloor er 18. Dat zijn bepaald geen indrukwekkende cijfers. Maar de hoop dat de Russen op gravel tegenstand kunnen bieden aan Nadal en Djokovic, putten we uit het feit dat Medvedev in 2019 in Monte Carlo Djokovic versloeg en dat Rublev al twee toernooien op gravel heeft gewonnen. Dat zijn toch fundamenten waarop ze kunnen voortbouwen.

De loting voor het toernooi van Monte Carlo dat komende week plaatsvindt, is geschied. En die kon nauwelijks interessanter. Allereerst kan Djokovic in de tweede ronde uitkomen tegen Jannik Sinner. Wat een begin van het toernooi! Daarnaast is het uitermate boeiend dat Nadal, Rublev en Medvedev alle drie in de onderste helft van het schema staan. Nadal speelt mogelijk in de kwartfinale tegen Rublev en in de halve finale tegen Medvedev. Dat zijn wedstrijden die de toon kunnen zetten voor de rest van het gravelseizoen én van het jaar.

De eerste schermutselingen op gravel in Marbella en Cagliari zitten er bijna op. Met de start van Monte Carlo beginnen de lente en het gravelseizoen morgen écht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s