Daniil Medvedev en de weg naar nummer 1

Op dit moment speelt Daniil Medvedev zijn eerste wedstrijd in het toernooi van Madrid, tegen Alejandro Davidovich Fokina. Het is het begin van een weg die kan leiden tot de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Medvedev is daar dichtbij. Maar toch ook nog ver van verwijderd.

Op de website van de ATP wordt vandaag gemeld dat Medvedev nummer 1 van de wereld kan worden tijdens het toernooi van Rome. Wij gaan wat verder en kijken ook naar de situatie tot en met Wimbledon.

Allereerst over het gravelseizoen. In de komende weken vervallen de helft van de punten van de toernooien van Madrid en Rome van 2019 en de helft van de behaalde punten tijdens Roland Garros van afgelopen najaar. Novak Djokovic verliest daardoor 1.600 punten, Rafael Nadal 2.090 punten en Medvedev slechts 15 punten. Hun totalen komen daardoor op respectievelijk 11.963, 9.810 en 9.700 punten.

Medvedev wordt nummer 1 na Rome als hij het toernooi van Madrid wint en in Rome minimaal de halve finale haalt of andersom. Mits Djokovic in Rome niet verder komt dan de halve finale.

Als we kijken naar de punten die vervallen tot en met Wimbledon, dan is de virtuele stand op de wereldranglijst op dit moment als volgt: Djokovic 9.363 punten, Nadal 7.360 en Medvedev 9.550. Na aftrek van alle te verdedigen punten tot en met 11 juli aanstaande is Medvedev dus virtueel de nummer 1 van de wereld.

Met andere woorden: als Medvedev in Madrid, Rome, op Roland Garros, Queens en op Wimbledon minimaal evenveel punten behaalt als Djokovic en Nadal, wordt hij op maandag 12 juli de nummer 1 van de wereld.

Als gezegd is Medvedev dus dichtbij de top van de wereldranglijst. Maar tevens nog ver daarvan verwijderd. Zou deze situatie gelden voorafgaand aan het hardcourt seizoen in het najaar, dan zouden we Medvedev de favoriet kunnen noemen voor de eerste plaats. Maar met gravel- en grastoernooien voor de boeg ligt dat anders. Dat zijn immers niet de favoriete ondergronden van de Rus, blijkt ook uit de weinige punten die hij in de komende maanden heeft te verdedigen. Daar komt bij dat Medvedev vandaag zijn rentree maakt na een periode van inactiviteit en ziekte als gevolg van corona.

Maar het uitgangspunt is interessant en potentieel spannend! Het zou mooi zijn als Daniil Medvedev zich in de komende twee maanden inderdaad zou kunnen mengen in de strijd om de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Zijn weg daar naartoe is nu begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s