Djokovic-Nadal: een halve finale voor de eeuwigheid

The day after. De dag na de twee halve finales op Roland Garros. Twee lange wedstrijden. Maar toch twee verschillende wedstrijden. De ene halve finale was middelmatig; de andere een partij voor de eeuwigheid.

Stefanos Tsitsipas staat voor het eerst in de finale van een Grand Slam toernooi. Dat is mooi en terecht. Zijn finaleplaats is een logische bekroning van een fantastisch voorseizoen op gravel. Ook lof voor Alexander Zverev, die een prima toernooi speelde. In het begin van zijn carrière rustte er een vloek op de Grand Slam toernooien van Zverev. Inmiddels presteert hij ook op dat niveau. Op een dag wint hij een Grand Slam.

Maar de hoofdmaaltijd van gisteravond was natuurlijk de wedstrijd tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal. Wat een partij! Novak Djokovic is een man op een missie. Namelijk om de grootste aller tijden te worden. Dat wisten we natuurlijk al. En dat werd gisteren weer bevestigd. Vanaf het begin van de partij was hij geconcentreerd en rustig. Gefocust. Ook na de vroege achterstand. Hij leek vastbesloten om hoe dan ook van Nadal te winnen, juist op Roland Garros en (in tegenstelling tot zijn overwinning op Nadal in 2015) op een topvormmoment van Nadal. Djokovic slaagde daarin met vlag en wimpel.

Hebben we de laatste zege van Nadal op Roland Garros gezien, in september van vorig jaar? Hebben we überhaupt de laatste overwinning van Nadal op een Grand Slam gezien? Het zou zomaar kunnen. Nadal wordt ouder en zal niet beter worden. Tsitsipas, Zverev en andere jongeren daarentegen zullen nog wel groeien, vooral ook mentaal. Een eenentwintigste Grand Slam winnen wordt voor Nadal moeilijker en moeilijker. Dat geldt ook voor Djokovic. Ook zijn kansen om het Grand Slam record van Federer en Nadal te evenaren, laat staan te breken, zullen schaarser worden. Dat maakt zijn kans morgen des te belangrijker. Want je zou het bijna vergeten na de legendarische wedstrijd van gisteren: de finale komt er nog aan. Op papier belooft die finale spannend te worden, kijkend naar de resultaten van beide finalisten in de laatste maanden en naar hun onderlinge wedstrijden.

Maar het is morgen geen gewone wedstrijd. Er staat wat op het spel: de negentiende van Djokovic of de eerst van Tsitsipas. Voor beiden geldt dat ze er weer moeten staan na zware halve finales, zowel fysiek als mentaal. Dat Djokovic dat gaat lukken, lijdt geen twijfel. Of dat ook voor Tsitsipas geldt, is nog maar de vraag.

De apotheose die na gisteravond weer iets realistischer en dichterbij is gekomen, is 20-20-20.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s