Interview: Frank van der Weck

We volgen tennisliefhebber en -journalist Frank van der Weck al een tijd op Twitter (@fvdweck). Hij volgt op zijn beurt de Nederlandse tennisprofs op de voet – natuurlijk ook tijdens de kwali’s op Wimbledon. Hoog tijd voor een gesprek over zijn verwachtingen en voorspellingen. Maar eerst even kennismaken.

Tennisfan

‘Ik ben eigenlijk altijd van jongs af aan fan geweest van alle sporten, maar tennis heeft daarin, zeker toen Federer met zijn gracieuze tennis zijn entree op het hoogste niveau maakte. Toen ik 12 jaar geleden in Groningen ging studeren ben ik zelf ook gaan tennissen. Ik heb zelf veel toernooien gespeeld, maar vooral ook veel gekeken op hoger niveau. Als je de toernooien voor de nationale ranglijst een beetje volgt dan kom je vanzelf in aanraking met veel spelers op hoog niveau, die ik van daaruit ben gaan volgen. Tegen sommigen heb ik nog gespeeld toen zij een jaar of 12 waren. Daarnaast ben ik voor de KNLTB toernooicoach, het vroegere bondsgedelegeerde, bij toernooien in de regio. Verder heb ik ook een scheidsrechters- en lijnrechterscursus gedaan en ben ik een aantal keer per jaar actief bij toernooien in Nederland.’

Tennisjournalist

‘Ik heb een aantal jaar voor tennis.nl gewerkt. Dat was toen een onafhankelijke website voor tennisnieuws en -achtergronden. Nu bestaat alleen het bijbehorende Tennis Magazine nog, de website is gesloten en de URL is aan de KNLTB verkocht. Voor tennis.nl ben ik onder andere als journalist bij het ABN AMRO WTT, Libema Open en de Fed Cup geweest. Hoewel ik wel een journalistieke opleiding heb, ben ik niet meer actief als journalist, maar op Twitter kom je nog wel veel berichten van me tegen.’

We zien dat je actief de Nederlanders volgt op de tour, waar dan ook. Waar komt dat vandaan?

‘Mijn volgers op Twitter zijn over het algemeen ook grote sportfans. Door ook de uitslagen van de Nederlanders te delen die in de marge van het internationale tennis spelen, probeer ik deze ook onder de aandacht te brengen. Soms met iets meer achtergrond in de hoop dat anderen ook geïnteresseerd raken en waardering krijgen voor deze spelers. Tennis is een sport waar maar heel weinig spelers van kunnen leven. Dus hoewel het gaaf lijkt om van een sport je beroep te maken, probeer ik duidelijk te maken dat mensen niet moeten onderschatten hoe lastig het voor deze spelers is.’

De Nederlanders in kwali’s. Wat heb je gezien en wat vond je ervan?

‘Ik heb alle laatste ronde partijen gezien. Dus die van Van de Zandschulp, Griekspoor en Pattinama-Kerkhove en verder vooral de live scores gevolgd. Ik moet zeggen dat ik vooral onder de indruk ben van de vechtlust van de Nederlanders en dat is wat nodig is om zo’n kwalificatieschema te overleven. Botic had eigenlijk moeten winnen, genoeg kansen gehad, maar te weinig benut. Gelukkig kan-ie zich nu nog een keer bewijzen door zijn plekje als lucky loser. Verder redelijk naar behoren gepresteerd of zelfs daarboven. De manier waarop Griekspoor terugkwam was knap, want had eerst weinig in te brengen tegen die jonge Brit. Van Pattinama-Kerkhove gewoon een meer dan prima zege. Vijf Nederlandse enkelspelers in het hoofdtoernooi is een weelde tegenwoordig. Al vind ik wel dat we structureel naar twee heren, twee dames in het hoofdtoernooi moeten streven.’

Van welke Nederlanders mogen we nog iets verwachten de komende jaren en waarom?

‘Dat is afhankelijk van wat je verwachtingen zijn. Een speler die zichzelf consequent in de top-50 nestelt, laat staan beter, hebben we momenteel niet. Je ziet dat Nederlandse talenten ook vaak pas laat doorbreken. Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zijn bijvoorbeeld ook al rond de 25, terwijl er mondiaal toch een tendens is van steeds jongere spelers die de top bereiken. Van Tallon en Botic hebben we denk ik het beste nog niet gezien, dus hopelijk kunnen die zich de komende jaren steady in de top-100 spelen. Bij de dames zie ik Arianne Hartono nog wel sprongen maken, maar die moet nu nog van een stuk verder komen. Alle dames die daarboven staan zijn al bijna 30, maar gelukkig bewijst Arantxa Rus dat je ook dan nog het beste uit je carrière kan halen. Ik hoop dat er wat leuke namen vanuit de juniorentour doorstromen, maar ook daar lijken ‘we’ een stapje achter te lopen. Als je zit wat Coco Gauff nu al op haar 17e heeft bereikt en de Nederlanders van die leeftijd nog de kleinere juniorentoernooien spelen dan wordt het wel pittig.Hierbij mijn mix van de toptalenten en spelers en speelsters die ik vanuit het Noorden persoonlijk een beetje ken: Bente Spee, Isis van den Broek, Annelin Bakker, Sarah van Emst en Sophie Schouten bij de meisjes en Abel Forger, Kyvan Rietkerk, Manvydas Balciunas en Daan Meijer bij de jongens.’

Waarom gaat het zo matig met het Nederlandse tennis, enig idee?

‘Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. Je ziet ook dat de KNLTB en de tennisscholen hierin zoekende zijn. Ik denk dat het een beetje te maken heeft met een gebrek aan structuur. Nederlanders zijn eigenwijs en dus denkt iedereen te weten wat het beste is. Gelukkig lijkt daar nu wat verbetering in te komen, al moet ik nog zien wat daar de effecten van gaan zijn. Daarnaast vergrijst de tennissport in Nederland behoorlijk snel. Jeugd heeft de keus uit zoveel meer sporten als in het verleden. Gelukkig kiezen er nog veel voor tennis, maar de fragmentatie zal het moeilijker maken om de echte talenten te vinden. Dat we wel iets goed doen blijkt wel als je kijkt naar de dubbelresultaten, maar er mist net het laatste stapje om ook een topper in het enkelspel af te leveren. Als ik wist wat het was, had ik waarschijnlijk goed kunnen verdienen met een tennisschool.’

Wimbledon: wie staat er in de finale met Djokovic?

‘Tja, zeg het maar. Alle 64 spelers die aan de andere kant van het schema zitten, althans zo lijkt het. Op gras is er zo weinig vergelijkingsmateriaal en weinig spelers hebben al bewezen om zoveel best of five partijen op rij goed te kunnen spelen. Ik hoop op Federer, mijn schaduwfavoriet is Ugo Humbert die toch goed op gras speelt, maar die treft Kyrgios in de eerste ronde en dan weet je het nooit. Ik denk dat het Zverev gaat worden.’

Wie moeten we echt volgen op de social media als het gaat om tennis?

‘Er zijn een aantal mensen met wie ik het vaak op Twitter over de Nederlanders op de proftour heb. Vooral Jan van den Aker (@akerjan) volgt echt alles op de voet, maar ook @tennisdutchies ontgaat niet veel. Daarnaast vind ik de berichten van Telegraafjournalist Tijmen Lensink (@Tijmenl) en tenniscommentator Abe Kuijl (@AbeKuijl) altijd fijn om op de hoogte te blijven van het tennisnieuws. Dat zijn bovendien een soort wandelende tennis- en sportencyclopedieën dus als je iets wil weten, doe er je voordeel mee.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s