Marisa Bossaert: ambitieuze lijnrechter

Marisa Bossaert werkte dit voorjaar als lijnrechter op Roland Garros. Een droom kwam uit. MasterTennis was nieuwsgierig naar haar verhaal. We vroegen haar naar onder meer de opleiding, haar stijl en matchfixing.

Welke scheidsrechter is je voorbeeld?

‘Allison Hughes was mijn docent op Level 2 school voor de white badge (goud is het hoogste, red). Ik heb heel veel tips van haar gehad. Ze werkt op Wimbledon, maar ik heb haar nog niet gezien op tv. Ze zat in diverse slamfinales op de stoel, en ook bij de Davis Cup, Olympische Spelen en Fed Cup, een topper.’

Hoe ben je gestart met het beroep van scheidsrechter?

‘Vanaf 5 of 6 jaar tennis ik zelf. Toen ik mijn man leerde kennen heb ik hem leren tennissen en is hij een cursus scheidsrechter gaan doen en ben ik vervolgens aangehaakt. Ik was gewaarschuwd: begin je met scheidsrechteren dan kun je niet meer stoppen. In mijn eerste oefenwedstrijd had ik al een flinke discussie en gaf mijn mentor aan dat ik het nog ver kon schoppen als ik deze situatie al zo goed aan kon. Na twee jaar kon ik door voor nationaal scheidsrechter. In de zomer van 2019 ben ik naar de opleiding in Londen geweest en heb ik mijn white badge gehaald. Het helpt dat mijn man ook scheidsrechter is. Thuis kun je dan situaties bespreken en er is begrip voor elkaar. Als je vanuit je gezin de support hebt om weer een weekend of week op een toernooi bent, is dat natuurlijk motiverend. Wat ook helpt: ik accepteer dat ik ook wel eens een foutje maak en dit dan eerlijk toegeef en oplos.’

Wat is je ambitie?

‘Al heel lang wilde ik graag op een grand slam werken, dit is afgelopen mei uitgekomen doordat ik twee weken op Roland Garros mocht werken als lijnrechter. Ruim 10 jaar geleden was er maar 1 vrouwelijke internationale scheidsrechter uit Nederland en heb ik als grap gezegd: “ik kom je helpen”. Toen ik in 2019 mijn white badge heb gehaald waren we in ieder geval met twee internationale vrouwen. Daarna ben ik ook ambassadeur geworden voor de ITF vanuit Nederland voor de campagne advantage all. In deze campagne worden activiteiten georganiseerd om meer vrouwelijke scheidsrechters te krijgen en behouden.’

Hoe word je beoordeeld? Hoe kom je hogerop?

‘Om te worden geselecteerd voor een level 2 school, de white badge, moet je een minimaal aantal wedstrijden per jaar op de stoel doen en een aantal goede schriftelijke beoordelingen van hogere scheidsrechters krijgen. Als lijnrechter wordt je beoordeeld door de scheidsrechter waarbij je op de baan staat en al deze cijfers worden in de ITF-portal opgeslagen. Je wordt dan beoordeeld op bijvoorbeeld houding, volume call en uiteraard goed zicht.’

Ga je met spelers om of hou je als scheidsrechter afstand van de spelers?

‘Als scheidsrechter ben je onpartijdig en ga je niet privé om met spelers. Ook op social media ben ik geen vrienden met spelers.’

Je bent actief in het Future-circuit. Hoe is de sfeer daar? Ooit iets gezien van matchfixing?

‘Omdat ik ook moeder ben en een baan heb, werk ik meestal part-time op futures. Bijvoorbeeld maandag tot en met woensdag of donderdag, dan zijn er nog veel partijen in de eerste en tweede rondes. In Parijs merk je dat spelers in een derde ronde van de Roland Garros-kwalificatie meer gespannen zijn en gebrand zijn om te winnen en de main draw willen halen. Elk punt waarover twijfel is, discussiëren ze over met de scheidsrechter. Het is als scheidsrechter belangrijk om elke wedstrijd scherp te zijn en duidelijke beslissingen te nemen. Van matchfixing heb ik nooit iets gezien.’

Wat was je meest gedenkwaardige wedstrijd als scheidsrechter?

‘Een dubbel op de AFAS tennisclassics met Marat Safin, Paul Haarhuis en Mr Bahrami. Marat Safin was mijn grote tennis idool toen ik 15/16 was. En hoe gaaf is het dan om een wedstrijd met hem te mogen doen als scheidsrechter. Helaas heb ik de beelden niet meer om nu aan mijn kinderen te laten zien. Tijdens het ATP 500 in Barcelona was ik lijnrechter. Maar ik kreeg vlak voor de start een wedstrijd op de stoel bij de junioren. Ik heb nog snel Catalaans geleerd en de instructie gekregen voor de ATP-tablet. Nadal speelde op de baan naast mij, op Center Court. De sfeer op dat moment op het park was geweldig.’

Welke umpirestijl waardeer je?

‘Iedere umpire heeft dezelfde opleiding gehad en heeft nagenoeg dezelfde werkwijze. Een scheidsrechter moet niet opvallen natuurlijk, maar is er om een wedstrijd in goede banen te leiden. Ieder persoon is anders en heeft wellicht zijn eigen gewoontes, maar het is belangrijk dat je jezelf blijft en niet iemand anders gaat kopiëren.’

Wordt het vak eenvoudiger met al die technologie?

‘Zelf werk ik op futures met een app om de score LIVE bij te houden. Dit is voor mij prettiger werken dan op papier. Ook geeft systeem aan wanneer er een ballenwissel gedaan moet worden. Op papier had je hiervoor ook trucjes natuurlijk. Op grotere toernooien wordt regelmatig gewerkt met hawk eye waarbij je een bal terug kunt kijken. Maar een scheidsrechter moet nog steeds zelf beoordelen of een bal in of uit is, omdat niet elke bal wordt teruggekeken. Bij de AO en Rotterdam waren er geen lijnrechters meer op de baan en werden de lijnen bewaakt door camera’s. Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee maar het lijkt me moeilijk om je concentratie vast te houden.’

Wil je scheidsrechter of lijnrechter worden? Kijk eens op de website van de KNLTB. De tennisbond is altijd op zoek naar enthousiaste mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s