Roger Federer: een dramatische dag

Het was een dramatische dag voor Roger Federer. Zowel de uitslag van zijn wedstrijd tegen Hubert Hurkacz was pijnlijk, als ook zijn spel. Hoe ziet zijn tennistoekomst eruit?

Allereerst hulde aan Denis Shapovalov. We zijn blij met zijn halve finaleplaats. De Canadees is een heerlijke, energieke shotmaker. En daarnaast zien we in de Canadees een speler die het Novak Djokovic moeilijk kan maken. De Serviër is en blijft de grote favoriet voor de titel, maar enige serieuze tegenstand is wat ons betreft welkom. Shapovalov kan die bieden. Maar terug naar Roger Federer.

Iets anders kunnen we er niet van maken: hij speelde gewoon slecht. Hurkacz was goed, maar niet uitmuntend. Het was niet zozeer de Pool die de wedstrijd won, maar Federer die de partij verloor. Het kan zijn dat Federer geblesseerd was. Dat zullen we wellicht ooit nog horen. Een feit is dat hij slecht bewoog en vooral heel veel onnodige fouten maakte, waaronder ook met zijn voornaamste wapen, de forehand.

Symptomatisch voor de dramatische wedstrijd was de tweede set. Daarin gaf Federer een break voorsprong weg en verprutste hij in de tiebreak een aantal goede kansen. Met als typerend dieptepunt een uitglijder aan het net tijdens een zo goed als gewonnen punt. De jongere Federer viel nooit. Maar deze bijna valpartij kostte hem alsnog het punt. En uiteindelijk de tiebreak en de set.

De fans van Federer zullen de derde set gelaten hebben ondergaan. Net als Federer zelf. Op 5-0, 30-0 had Hurkacz een kans om na een lob van Federer een tweener te slaan. Hij deed het niet. Alsof hij de laatste momenten op het Centre Court van de grootste Wimbledonkampioen uit de geschiedenis niet nog pijnlijker wilde maken.

Hoe nu verder met Roger Federer? Hij heeft ooit gezegd dat hij stopt zodra hij het gevoel heeft dat hij niet meer kan meedoen om de hoofdprijzen. Tenzij de nederlaag van vandaag toch te wijten was aan een blessure, lijkt dat moment nu te zijn gekomen. Al langer geleden voorspelden we dat Federer zou stoppen na de Laver Cup in september van dit jaar. Wellicht dat hij zich nog één keer kan en wil opladen om nog het beste te maken van de Olympische Spelen en/of de US Open. Daarna volgt waarschijnlijk de uitzwaaiwedstrijd bij de Laver Cup.

Aan alles komt een einde. Maar gelukkig gaat Wimbledon ook zonder Roger Federer gewoon door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s