Masters Toronto: een open toernooi

Het is een open toernooi, de Masters van Toronto. Er is geen uitgesproken favoriet. Hoewel Daniil Medvedev en Stefanos Tsitsipas de grootste kanshebbers lijken, met Andrey Rublev daar kort achter, kunnen vele spelers het toernooi winnen. Zoals Hubert Hurkacz in april het Masters toernooi van Miami won, kan dat in Toronto zomaar bijvoorbeeld Caspar Ruud zijn.

In het schema van Toronto stond maar één voormalige Grand Slam winnaar. Nota bene eentje die eigenlijk niet meer echt om de prijzen speelt: Marin Cilic. Wellicht markeert deze week het begin van nieuwe tijden in het tennis. De tijden na de Grote 3. Lang hebben we gedacht en voorspeld dat Roger Federer afscheid zou nemen tijdens de Laver Cup van september 2021. Maar nu durven we dat niet meer te voorspellen.

Het is de vraag of Federer meedoet aan de US Open. Vervolgens is het de vraag of hij zich toch weer kan en gaat opladen voor andere grote toernooien, zoals de Australian Open, om toch als volwaardig tennisser afscheid te kunnen nemen. Of is zijn huidige blessure zo hardnekkig dat we binnenkort al een definitief afscheid kunnen verwachten? We hebben geen idee.

Rafael Nadal kwakkelt eveneens. Dit keer is het een voetblessure die hem van de baan houdt. Na Toronto heeft hij ook het toernooi van Cincinnati afgezegd. Ook van hem weten we niet of hij kan meedoen aan de US Open. Laat staan of hij daar competitief kan zijn. Voor zowel Federer als Nadal geldt dat het begin van het einde lijkt te zijn ingetreden. Het kan zijn dat we de laatste Fedal al hebben gezien, tijdens Wimbledon 2019.

Novak Djokovic schrijven we uiteraard nog niet af. Dat zou dwaas zijn. Weliswaar tobt hij momenteel ook, maar hij komt wel terug. Is het niet in topvorm tijdens de US Open, dan daarna. En dat zou ook goed zijn. We willen dat de volgende generatie op enig moment de macht overneemt van een goede Djokovic, niet van een gemankeerde tennisser. Zoals Steve Tignor van Tennis.com het mooi zei: de jonge spelers hebben een berg nodig om te beklimmen en Djokovic is een passende grote berg.

Ondertussen is het ook wel mooi, zo’n open toernooi in Toronto. Wie gaat profiteren van de leegte van de afwezigheid van de Grote 3? Hopelijk is het een speler die kandidaat is voor de nummer 1-positie in de toekomst. Dus bijvoorbeeld een van de genoemde spelers. We zijn fan van John Isner, maar de jeugd mag niet laten gebeuren dat die 36-jarige speler er met de buit vandoor gaat. Het is vanavond aan Rublev om die strijd der generaties aan te gaan.

Overigens markeert deze week ook een ander kantelpunt. Toronto is het laatste toernooi dat gespeeld wordt volgens het huidige, aangepaste rankingsysteem. Vanaf volgende week, met ingang van het toernooi van Cincinnati, vervallen punten van toernooien weer gewoon na 52 weken, ongeacht of een speler dat toernooi een jaar eerder wel of niet heeft gespeeld.

Maar daarmee is de overgangsperiode nog niet ten einde. Voor de toernooien die zijn gespeeld tussen 4 maart 2019 en 12 augustus 2019 geldt nog steeds dat 50% van de daarin behaalde punten blijven meetellen, totdat het desbetreffende toernooi is gespeeld in 2022. Dus echt terug naar normaal gaan we pas na het toernooi van Toronto van 2022. Of Federer en Nadal dat nog gaan meemaken, is de vraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s