De beschuldigingen tegen Alexander Zverev

We gaan off court, naar de zaak rondom Alexander Zverev. In de week voorafgaand aan de US Open heeft tennisjournalist Ben Rothenberg een tweede artikel geschreven over vermeend huiselijk geweld door Zverev tegen zijn toenmalige vriendin Olga Sharypova uit Rusland. Het artikel is niet alleen een aanklacht tegen het gedrag van Zverev, maar ook tegen het (niet) optreden door de ATP. We vatten de zaak hier samen.

Voorafgaand aan de US Open van 2019, precies twee jaar geleden, zou Zverev Sharypova in hun hotelkamer in New York een kussen op haar gezicht hebben gedrukt, tot ze (bijna) niet meer kon ademen. In weken daaraan voorafgaand zou Zverev ook al gewelddadig tegen haar zijn geweest. Hij wordt er verder van beschuldigd dat hij Sharypova tijdens de Laver Cup in september 2019 wederom heeft mishandeld. En dat hij haar enige weken later, op 9 oktober tijdens het toernooi in Shanghai, in het gezicht zou hebben geslagen, tijdens een worsteling waarbij Sharypova in haar verdediging haar handen op de keel van Zverev zou hebben gezet.

Indirect bewijs hiervan wordt geleverd door foto’s van Zverev van 9 en 10 oktober tijdens dat toernooi in China, respectievelijk zonder en met schrammen in zijn nek. Het hele verhaal wordt ondersteund en bevestigd door een vriend van Sharypova en diens stiefmoeder.

Rothenberg publiceerde hier voor het eerst over in november 2020, naar aanleiding waarvan Zverev alle beschuldigingen ontkende. Heel veel meer publiciteit kreeg de zaak daarna niet meer. Tot nu.

Het tweede artikel van Rothenberg van afgelopen week levert geen nieuwe beschuldigingen of feiten op, maar is meer een herhaling en uitbreiding van zijn eerste publicatie. Waarbij hij vooral een beroep doet op de ATP om meer regels en vooral actie tegen huiselijk geweld op en rondom de ATP Tour.

Sharypova zou aangifte hebben willen doen tegen Zverev, maar liep aan tegen juridische ingewikkeldheden als gevolg van haar Russische nationaliteit, de Duitse van Zverev en het feit dat de aanvallen zouden hebben plaatsgevonden in vier landen: de VS, Zwitserland, China en Monaco. Mede daarom pleit Rothenberg voor interventie door de ATP.

Het ATP Rulebook heeft al regels over geweld op de Tour en zegt daarover het volgende: “Players shall not at any time physically abuse any official, opponent, spectator or other person within the precincts of the tournament site. For purposes of this rule, physical abuse is the unauthorized touching of an official, opponent, and spectator or other person. Violation of this section shall subject a player to a fine up to $20,000 for each violation.” Met zoveel woorden is ook vermeld dat hotelkamers eveneens tot de tournament site behoren.

Desondanks heeft de ATP nooit actie ondernomen naar aanleiding van de beschuldigingen tegen Alexander Zverev. Wel heeft de spelersbond vorige week, enkele dagen voorafgaand aan de tweede publicatie door Rothenberg, een persbericht uitgestuurd. Daarin wordt aangekondigd dat de ATP onderzoek laat doen door onafhankelijke consultants naar de mogelijkheden waarop de bond (beter) kan optreden tegen bedreigingen en misbruik van participanten op de ATP Tour. Het rapport van de consultants wordt verwacht in kwartaal 4 van 2021.

Het heeft er de schijn van dat de ATP de hete aardappel graag nog even van zich afschuift.

Afgelopen vrijdag kwam Zverev zelf met een verklaring, via zijn Twitteraccount. Daarin ontkent hij de beschuldigingen opnieuw en kondigt hij aan juridische stappen te zullen ondernemen tegen de bron van het verhaal en tegen de auteur. Later die dag gaf hij een raadselachtig en bizar vervolg aan die verklaring.

Tijdens een persconferentie voorafgaand aan de US Open refereerde Zverev aan een vermeende uitspraak van een rechtbank. “I’ve always said that the allegations and everything that has been said is untrue. The court confirmed that. So there’s nothing else to say from my side because, as I said, the court confirmed that it’s untrue.”

Een journalist van The Guardian ging daarop in. “I want to clarify exactly what you say the court confirmed. As far as I’m aware, you haven’t had any trial or anything like that.” Het antwoord van Zverev daarop was wederom vreemd: “I mean, what do you mean? We didn’t go to trial. If the court confirmed it, the court confirmed it. There’s nothing else that I can say.”

Olga Sharypova reageerde vervolgens op haar Instagram account: “Why am I not aware we went to court?”

En dat is waar we nu staan in deze zaak. We hebben beschuldigingen tegen Alexander Zverev, die vooral bestaan uit verklaringen van een ex-vriendin, zonder directe getuigen, maar wel met twee mensen in haar omgeving die haar verhaal onderschrijven, plus suggestief fotomateriaal. We hebben een beschuldigde die al een jaar lang nogal onhandig omgaat met de aantijgingen. We hebben een spelersbond die zich blijkbaar niet wil branden aan deze zaak en we hebben een journalist die zijn tanden heeft gezet in dit verhaal, maar die we niet zien doorbijten. Ben Rothenberg is geen Peter R. de Vries.

Ondertussen verkeert Alexander Zverev op de tennisbaan in een bloedvorm. Voor het tennis hopen we dat deze zaak hem niet teveel afleidt en dat Zverev zijn vorm bij de US Open kan vasthouden.

Dat neemt niet weg dat de waarheid boven tafel moet komen -wat die waarheid ook is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s