Don Budge: de eerste speler met een Grand Slam

We hebben de voorbeschouwingen gehad, vooral over het eventuele Grand Slam van Novak Djokovic (luister naar onze eerder gepubliceerde podcast daarover!). Morgen begint de US Open en zullen we weer gaan schrijven over actueel tennis. Maar eerst duiken we nog een keer in de geschiedenis van het toernooi en gaan we tevens terug naar 83 jaar geleden, naar Don Budge.

De US Open bestaat sinds 1881, toen het toernooi begon op de grasbanen van de Newport Casino, het complex van de huidige Tennis Hall Of Fame. Later verhuisde het toernooi naar Forest Hills en vervolgens naar Flushing Meadows. Ondertussen veranderde de ondergrond van gras naar gravel naar hardcourt. Jimmy Connors is de enige speler die het toernooi heeft gewonnen op alle drie deze baansoorten.

De US Open heeft meer primeurs en bijzonderheden: Het is het enige Grand Slam dat sinds de oprichting ieder jaar is gespeeld. In 1922 begon het toernooi met het plaatsen van spelers, om te voorkomen dat toppers in vroege rondes tegen elkaar zouden moeten spelen. In 1970 was de US Open het eerste Grand Slam toernooi dat de tiebreak introduceerde. Nog steeds is het toernooi het enige Grand Slam dat de tiebreak in de vijfde set toepast. En in 1975 innoveerde het toernooi met wedstrijden in de avond met kunstlicht. Van die befaamde avondwedstrijden in New York genieten we vandaag de dag nog steeds!

Recordhouders met de meeste US Open titels in de Open Era zijn Jimmy Connors, Pete Sampras en Roger Federer, met 5 overwinningen. Pete Sampras was de jongste winnaar ooit, 19 jaar en 1 maand. William Larned in 1911 de oudste, met 38 jaar en 8 maanden. Die laatste records zullen dit jaar niet sneuvelen.

Maar terug naar Don Budge. In 1938 won hij de US Open voor de tweede keer, waarmee hij de eerste tennisser werd die een Grand Slam realiseerde, 24 jaar voordat Rod Laver dat zou doen. Die US Open titel was zijn zesde Grand Slam overwinning op rij, wat 80 jaar later nog steeds een unicum is. Tot lang na zijn actieve carrière werd Budge gezien als de beste tennisser aller tijden, ook door concurrenten als Bill Tilden en Sydney Wood. Misschien krijgt het Grand Slam van Budge in 2021 zijn tweede opvolger.

De eerste calender Grand Slam winnaar en tweevoudig winnaar van de US Open Don Budge overleed in januari 2000, op 84-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s