Een doorkijkje naar de toekomst

Naast Botic van de Zandschulp hadden we gisteren nog een mooie winnaar: Carlos Alcaraz. Zijn wedstrijd tegen Stefanos Tsitsipas was om de vingers bij af te likken.

Die partij was een doorkijkje naar de toekomst. Naar het nieuwe tijdperk waarin Roger Federer, Rafael Nadal en -vooral- Novak Djokovic gestopt zijn en de majors onderling worden bevochten door een nieuwe generatie spelers. Gisteren meldde Alcaraz zich bij het rijtje toekomstige kanshebbers. Die toekomst van Carlos is meer nabij dan we tot nu toe dachten.

Tsitsipas, Alcaraz en Van de Zandschulp speelden gisteravond gelijktijdig. Nu en dan zapten we van de ene wedstrijd naar de andere. En het verschil was aanzienlijk. Bijna zo groot als tussen een mannen- en een vrouwenwedstrijd. Het tempo in de partij tussen de Griek en de Spanjaard was een stuk hoger, de rally’s waren langer en de ballen raakten vaker de lijnen. Niks ten nadele van Botic; vooral lof voor de jonge Alcaraz en het niveau dat hij nu al weet te halen.

Mensen dichtbij Carlos zijn lovend over hem en over zijn mentaliteit. Rafael Nadal prees zijn stoïcijnse houding bij tegenslag: zaken die hij niet kan beïnvloeden, accepteert hij zoals ze zijn. Hij zeurt nergens over, maar blijft rustig gaan voor zijn doelen. Zijn arbeidsethos is bewonderenswaardig; hij traint hard en resultaatgericht. En op de baan laat hij geen negatieve emoties zien, maar alleen positieve. In Juan Carlos Ferrero lijkt hij bovendien een topcoach te hebben.

Na al het gedoe rondom zijn onsportief lange pauzes tijdens wedstrijden, de zoveelste waarschuwing voor coaching en zijn ik-doe-niets-fout-houding, vinden we het prima dat Tsitsipas nu uit het toernooi is geslagen. Hij is toe aan een periode van bezinning.

Carlos Alcaraz zal De US Open dit jaar niet winnen. Daarvoor is het nodig om gedurende zeven wedstrijden een constant hoog niveau te halen. Zo ver is de jonge Spanjaard waarschijnlijk nog niet. Maar zijn spel van gisteren was adembenemend en hartverwarmend. We kunnen hem toevoegen aan het rijtje van spelers die in de komende jaren om de grootste prijzen gaan spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s