Roger Federer de zakenman

Vorige week publiceerde Forbes weer het jaarlijkse lijstje van best verdienende tennissers. Wederom bovenaan, met een straatlengte voorsprong op de nummer 2, staat Roger Federer. Het is de bevestiging dat toptennissers hun geld vooral verdienen buiten de tennisbaan, via sponsorinkomsten. Hoewel Federer nog een ander ijzer in het vuur heeft.

Het lijstje van Forbes betreft de totale inkomsten van tennissers (prijzengeld en overige verdiensten) inclusief en vanaf de US Open 2020 tot het begin van de huidige US Open. De bedragen houden geen rekening met belastingen, eventuele dividenden en kosten van managementbureaus.

Federer verdient zijn geld vooral via een aantal aantrekkelijke sponsorcontracten met A-merken, zoals Lindt, Mercedes-Benz, Rolex, Jura en uiteraard het bekende tienjarige contract met kledingsponsor Uniqlo. Volgens Forbes is hij dit jaar de zesde sporter die de grens van 1 miljard dollar aan inkomsten passeert.

Het totale jaarbedrag aan inkomsten van Federer is 90,6 miljoen dollar. Daarvan kwam 90 miljoen uit sponsorinkomsten. Op de tennisbaan sloeg Federer een schamele 600.000 dollar bij elkaar. Ter vergelijking: Novak Djokovic verdiende in die periode aan sponsorinkomsten 30 miljoen, Kei Nishikori 25 miljoen, Rafael Nadal 23 miljoen, Daniil Medvedev 8 miljoen en Stefanos Tsitsipas en Dominic Thiem beiden 4 miljoen.

De bedragen bewijzen dat voor sponsoren de prestaties op de tennisbaan ondergeschikt zijn aan de populariteit van een speler, het ‘merk’ dat die speler van zichzelf heeft weten te maken en de omvang van het publiek dat een sponsor met een speler kan bereiken. Federer is een wereldwijd merk; Nishikori profiteert van zijn grote thuisland, met vooral in die regionen bekende sponsoren, zoals Wowow, Asahi en Lixil, wat voor ons onbekende Japanse bedrijven zijn.Voor Federer kan de grote klapper zelfs nog komen. Sinds 2019 heeft hij een (onbekend) aandeel in het Zwitserse schoenenbedrijf On, waarmee hij momenteel de Roger Federer tennisschoen ontwikkelt. Over het eerste halfjaar van 2021 heeft dit bedrijf zijn omzet bijna verdubbeld, naar 344 miljoen dollar. In samenwerking met Goldman Sachs, Morgan Stanley en J.P. Morgan wordt een gang naar de beurs van New York voorbereid, met een verwachte waarde van tussen de 4 en 6 miljard dollar.

Of Roger Federer dan ook (een deel van) zijn aandelen op de markt brengt, is niet bekend. Feit is dat Roger Federer goed is in het vermarkten van zichzelf als sponsorobject en ook dat hij een succesvolle zakenman en investeerder is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s