De nieuwe koning: Daniil Medvedev

Geen Grand Slam voor Novak Djokovic. Het blijft 20-20-20. Daniil Medvedev won op een fantastische manier de US Open. Een betekenisvolle overwinning.

Meteen in de eerste game werd het al duidelijk: Medvedev kon mee met Djokovic in de rally’s. Sterker nog: hij was beter. En gaandeweg bleek dat dat zo zou blijven. Daarnaast serveerde de Rus fabelachtig. Maar misschien nog wel het meest bijzonder was dat Medvedev Djokovic uiteindelijk demoraliseerde. Hij won met overmacht. Ongekend.

Het is voor het eerst dat een uitdager van een jongere generatie in een finale van een major wint van Djokovic, Nadal of Federer. En vanavond deed Medvedev dat nota bene tegen Djokovic op diens piek; op het moment dat de Serviër de grootste prestatie in tennis kon realiseren. Wat een moment om hem te verslaan!

Betekenisvol, zeiden we in de eerste alinea. Want dit resultaat kan het speelveld in de komende maanden veranderen. Als gezegd blijft het 20-20-20, met de Australian Open als eerstvolgende major. Daar liggen de kaarten vervolgens weer geheel anders. Roger Federer en Rafael Nadal doen dan weer mee. Althans, Nadal waarschijnlijk en Federer hopelijk. Dan zijn zij ook weer kanshebbers voor nummer 21, in het bijzonder Nadal. En vooral: dan zijn de jongere spelers weer meer gerijpt en nog meer klaar om de fakkel definitief over te nemen. Daniil Medvedev voorop. Met in zijn kielzog Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas en wellicht ook Dominic Thiem.

De Australian Open wordt een open toernooi, waardoor het de vraag is of er nog een 21 komt. Aan het eind van de derde set, bij het naderende verlies, sloot het New Yorkse publiek Djokovic in de harten. Het emotioneerde hem, tot tranen toe. In zijn speech na afloop was Novak Djokovic dankbaar daarvoor en vooral gracieus in zijn verlies. Prachtig.

Maar het toernooi en moment behoren toe aan Daniil Medvedev. De man die het huidige mannentennis een wellicht beslissende wending heeft gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s