Een toptoernooi in een toeristisch gehucht

Het Masterstoernooi van Indian Wells is begonnen. De herfsteditie van het voorjaarsevenement. Met vandaag de laatste kwalificatiewedstrijden en morgen de start van het hoofdtoernooi.

De BNP Parisbas Masters is een bijzonder toernooi. Indian Wells is een nietig toeristenplaatsje in de woestijn. Het stadje ligt in de staat Californië, 185 kilometer ten oosten van Los Angeles. De dichtstbijzijnde echte stad is Palm Desert, dat 41.000 inwoners heeft. Indian Wells zelf telt slechts ongeveer 4.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met het inwoneraantal van Terschelling.

In dit vlekje op de kaart wordt het grootste tennistoernooi ter wereld gespeeld na de vier Grand Slams. Met het grootste stadion na het Arthur Ashe Stadium, met ruimte voor 16.000 toeschouwers -vier keer het inwoneraantal van Indian Wells.

We raken er langzamerhand al een beetje aan gewend: toptoernooien zonder de Grote 3. En ook zonder Dominic Thiem. Daarmee moet je een toernooi eigenlijk gedevalueerd noemen, maar zo voelt het toch niet. Er blijven immers genoeg interessante spelers over.

Daniil Medvedev vooral. Als kakelverse majorwinnaar en hardcourtspecialist is hij de favoriet voor de titel. Maakt hij die favorietenrol waar, dan slaat hij een flink gat met zijn achtervolgers; dan bevestigt hij zijn kandidatuur voor de volgende nummer 1 van de wereld.

Achter de namen van de voornaamste uitdagers van Medvedev staan vraagtekens. De laatste wedstrijd van Stefanos Tsitsipas was een pijnlijke nederlaag tegen Carlos Alcaraz in de derde ronde van de US Open. Hoe komt hij daarvan terug? En Alexander Zverev was tot en met de US Open in bloedvorm, maar heeft nu een onderzoek van de ATP naar vermeend huiselijk geweld aan zijn broek hangen. Hoe reageert hij daarop?

Een speler om extra in de gaten te houden is Casper Ruud. Vorige week won hij voor de vijfde keer dit jaar een ATP-toernooi, waarvan voor het eerst op hardcourt. Hij staat inmiddels tiende op de wereldranglijst. Maar zijn prestaties en punten heeft hij tot nu toe vooral gerealiseerd in kleinere toernooien. Het wordt nu tijd voor een uitschieter bij een ATP-1000 toernooi.

En we kijken natuurlijk ook naar Botic van de Zandschulp. Botic moet zich helaas kwalificeren, wat natuurlijk vreemd is, gezien zijn huidige ranking als nummer 66 van de wereld. Om ons onbekende redenen heeft Indian Wells de entry list voor het toernooi al in de tweede week van de US Open bepaald, vier weken voor aanvang van het toernooi. Op dat moment was Botic nog de nummer 117 van de wereld. Het zij zo. In ieder geval heeft de Nederlander de eerste van twee kwalificatierondes inmiddels gewonnen.

Vandaag rond middernacht speelt Van de Zandschulp zijn laatste kwalificatiewedstrijd. Vanaf morgenavond 20.00 uur is het hoofdtoernooi van Indian Wells te zien op Ziggo Sport Tennis. Hopelijk met ook Botic van de Zandschulp in het schema.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s