Tallon Griekspoor en het onrecht van het puntensysteem

Het Masterstoerooi van Indian Wells is inmiddels op gang gekomen. Helaas zonder Botic van de Zandschulp. Ondertussen speelt een andere landgenoot vanmiddag wederom een finale van een Challengertoernooi. We hebben het uiteraard over Tallon Griekspoor en het toernooi van Napels. Dat zet ons aan het denken.

Het is voor Griekspoor alweer de vijfde finale van een Challenger dit jaar. De vorige vier won hij. Daardoor is hij op de wereldranglijst gestegen van plek 155 bij aanvang van dit jaar naar plaats 118 nu. Wint hij vanmiddag opnieuw, dan stijgt Griekspoort naar plek 104 (afhankelijk van de resultaten van andere spelers). Dat is nog steeds een te lage ranking voor rechtstreekse plaatsing voor ATP-250 toernooien.

Hoe kan dat nou, dat een speler in een kalenderjaar (wellicht) vijf Challengers wint en nog steeds niet kan doorstromen naar het volgende niveau op de Tour? Klopt het puntensysteem wel? Of ligt het aan Griekspoor zelf?

Binnen de Challenger Tour bestaat tussen de diverse toernooien ook een hiërarchie. Namelijk van toernooien die voor de winnaar 50, 80, 90, 100, 110 en 125 punten opleveren voor de wereldranglijst. De toerooien die Griekspoor heeft gewonnen, leverden hem drie keer 80 punten op en een keer 90. Het toernooi van Napels is ook een 80-toernooi. Dat zijn mooie beloningen, maar om in pakweg de top-70 van de wereldranglijst te komen en verzekerd te zijn van deelname aan 250-toernooien, is meer nodig.

Griekspoor zal gemiddeld om de week een dergelijke Challenger moeten winnen. Of hij zal grotere Challengers moeten gaan winnen. Of een keer een uitschieter hebben bij een ATP-toernooi waarvoor hij zich kwalificeert, zoals Botic deed in New York. Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Grotere Challengers dan 80-toernooien zijn er maar weinig. Tot en met het einde van dit tennisjaar zijn er nog twee 90-toernooien en twee 100-toernooien. Verder zijn er nog slechts 80-Challengers. En gokken op een uitschieter op ATP-niveau is risicovol. De kans bestaat dat een speler de kwalificatie van zo’n toernooi niet overleeft, met een verloren (en dure) week als resultaat.

De route die Griekspoor volgt is de juiste. Het ligt niet aan hem dat die route maar zo weinig oplevert. Dat ligt aan het puntensysteem van de ATP. Wat ons betreft zouden Challengers moeten worden opgewaardeerd. Maak van de 80-toernooien 100-toernooien; van 100-toernooien 120, et cetera. Zorg ervoor dat een speler die vier of vijf Challengers in een jaar wint, daarvoor beloond wordt met toegang tot ATP 250-toernooien. Zo behoort de piramide te functioneren.

Terug naar Indian Wells. Voor vandaag hebben we twee kijktips. Op volgorde van planning: rond 22.00 uur vanavond spelen Carlos Alcaraz en Andy Murry tegen elkaar. En rond middernacht Jenson Brooksby tegen Alexander Zverev. Twee keer een opkomend talent tegen een gearriveerde (oud)topper. Mooie affiches! En de finale van Tallon Griekspoor is vanmiddag om 15.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s