De wederopstanding van Grigor Dimitrov?

Een verrassende uitslag gisteren in Indian Wells: Grigor Dimitrov verslaat Daniil Medvedev. Extra verrassend gezien de 6-4, 4-1 voorsprong van Medvedev, die Dimitrov wegpoetste.

Medvedev weet zijn verlies aan vermoeidheid. Daarnaast prees hij ook het goede spel van Dimitrov. Die speelde inderdaad uitstekend. Als hij in vorm is, is de Bulgaar een van de mooiste tennissers op de Tour, met een lenigheid die vergelijkbaar is met de elasticiteit van Novak Djokovic. Maar Dimitrov oogt soepeler.

In januari 2018 was Dimitrov nog de nummer 3 van de wereld. In 2019 haalde Dimitrov de halve finale van de US Open, na een heroïsche overwinning op Roger Federer. Kort daarna bereikte hij eveneens de halve finale bij het Masterstoernooi van Parijs. In de twee jaar daarna haalde hij nog slechts twee halve finaleplaatsen, beide in 250-toernooien. Dat kunnen we gerust twee magere jaren noemen. Waar die terugval aan te wijten is, weten we niet. In ieder geval niet aan blessures. Het zou mooi zijn als de overwinning van gisteren een comeback inluidt van Grigor Dimitrov.

In de Race staat Medvedev na deze week 1.900 punten achter Novak Djokovic. De kans dat de Rus alsnog de eindejaars nummer 1 wordt, is met dit verlies kleiner geworden. In Parijs en bij de Tour Finals zijn in totaal maximaal 2.500 punten te verdienen. En mocht Medvedev volgende week zoals gepland meedoen aan het toernooi in Moskou (wat ons niet waarschijnlijk lijkt), zijn dat er voor hem 2.750.

Medvedev zei deze week dat hij als kind van 6 jaar er al van droomde om nummer 1 van de wereld te worden, maar dat Djokovic hoe dan ook de ware nummer 1 van 2021 zal zijn, met drie majoroverwinningen en een finale. Dat zijn we niet met hem eens. Als Medvedev toch alsnog nummer 1 wordt, doet hij dat door gedurende het gehele jaar constant goed te presteren en daardoor de meeste ranglijstpunten te verzamelen. Dan ben je altijd de terechte nummer 1. Maar die discussie lijkt nu hypothetisch.

Een ander verrassend verlies was dat van Casper Ruud tegen Diego Schwartzman. Vooral de manier waarop. Ruud liep gemankeerd en uitgeput over de baan. De jonge Noor kreeg lof (ook van ons) voor zijn vijf toernooioverwinningen dit jaar. De meest recente behaalde hij anderhalve week geleden in San Diego. Maar kijkend naar zijn optreden van gisteren, kunnen we concluderen dat Ruud zijn prioriteiten verkeerd legt. Pieken bij 250-toernooien is leuk, maar inmiddels moet hij ervoor zorgen dat hij dat doet bij de 1000-toernooien en de majors. Casper Ruud heeft nog wat te leren.

Afijn, in Indian Wells gaan we nu door met acht man. We hopen dat Grigor Dimitrov vanavond een mooi vervolg geeft aan zijn overwinning van gisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s