Finale IW en de zesde van Tallon

Vanavond de finale van Indian Wells: Cameron Norrie tegen Nicoloz Basilashvili. Of eigenlijk vannacht: om 1.00 uur Nederlandse tijd. We zijn benieuwd naar de uitslag, maar we blijven er niet voor wakker. Het is een finale die je niet verwacht bij een Masterstoernooi. Toch kan dit een voorbode zijn voor meer van dergelijke finales.

We waren gewend dat grote finales werden uitgevochten door de Big 4. Met af en toe een andere topper, zoals Stan Wawrinka. Maar vrijwel altijd stond er tenminste één grote, gevestigde kampioen in de eindstrijd van een toptoernooi. Met het langzaam verdwijnen van de bekende Top 3 zal dat anders worden. Het stokje wordt overgenomen door Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas en een handvol andere aanstaande grootheden.

Maar die nieuwe generatie is nog lang niet zo ver dat ze week in week uit, Masterstoernooi na Masterstoernooi, topprestaties leveren. Deels heeft dat met ervaring te maken. Ze kunnen hun piekmomenten nog niet perfect plannen. En deels komt het door hun leeftijden en fysieke vermogens. Ze zijn nog relatief jong, terwijl het toptennis inmiddels is geëvolueerd tot een sport voor eind twintigers en begin dertigers; voor spelers met de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen om bij ieder toernooi dat ze spelen, maximaal te kunnen presteren.

De huidige staat van het mannentennis maakt de kans op verrassingen groot. Vandaag zijn het Norrie en Basilashvili; een volgende keer zijn het wellicht Karen Khachanov en Filip Krajinovic. Dat is op zich niet erg. We zien de huidige tijd als een overgangsperiode, waarin de volgende generatie toppers bezig is om zich definitief te vestigen. En dat gaat nu eenmaal gepaard met af en toe een vroege uitschakeling. Overigens hopen we op een overwinning voor Cameron Norrie. We zien in hem een toekomstige top 10-speler. Basilashvili lijkt meer een eendagsvlieg.

En uiteraard memoreren we ook nog even de zesde Challenger overwinning dit jaar van Tallon Griekspoor. Hij presteert het (wel) om drie weken achter elkaar in topvorm te zijn, met achtereenvolgende toernooioverwinningen. Heel erg knap! We kijken uit naar de nabije tennistoekomst, waarin we twee Nederlandse spelers in ATP-toernooien hebben. Wat een luxe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s