Actualiteiten: de AO, de Race en Botic

Er zijn interessante en leuke actualiteiten. In die eerste categorie valt het nieuws over de Australian Open.

Aanvankelijk was dat nieuws dat alleen spelers die gevaccineerd zijn tegen Covid-19 mee zouden mogen doen in Melbourne, mits ze bij vertrek naar en na aankomst in Australië een negatieve test ondergaan. Gisteren kwam het nieuws dat niet-gevaccineerde spelers toch ook mogen meedoen. Zij moeten zich eveneens voor vertrek en na aankomst laten testen en vervolgens ook nog ‘ns 14 dagen in quarantaine in een hotelkamer, waar ze opnieuw een aantal (negatieve) testen moeten ondergaan, waarna ze worden losgelaten.

De verwachting is dat vrijwel geen van de spelers zal kiezen voor die tweede optie. Voor deelname aan de Australian Open zullen ze dus de keuze moeten maken tussen wel of geen prik. Naar het schijnt is op dit moment slechts 40% van de spelers op de ATP Tour gevaccineerd. De andere 60% heeft dus een beslissing te nemen. Stefanos Tsitsipas behoort naar verluidt tot die 60%. Hij heeft aangekondigd zich na afloop van het seizoen te zullen laten vaccineren.

Een apart geval is Novak Djokovic. Hij weigert uit principe om bekend te maken of hij wel of niet is gevaccineerd. Daaruit maken we op dat hij dat niet is. De vraag is welke beslissing hij gaat nemen. Uit sportief oogpunt lijkt het ons uiteraard verstandig dat Djokovic alsnog kiest voor een prik. Zijn kansen op een tiende overwinning bij de Australian Open en op een 21e major worden na ieder Grand Slam kleiner. Het wordt sowieso interessant om te volgen uit welke spelers het deelnemersveld van de AO uiteindelijk zal bestaan.

Ondertussen zijn de finaleweken begonnen voor kwalificatie voor de Tour Finals in Turijn. Het is hier al gememoreerd door volgers: voor twee plekken zijn nog vier serieuze kanshebbers: Casper Ruud, Hubert Hurkacz, Jannik Sinner en Cameron Norrie. Op papier maken ook Felix Auger-Aliassime en Aslan Karatsev nog kans. Met het 1000-toernooi van Parijs hierna nog te gaan, is het zinloos om te voorspellen wie zich zullen kwalificeren. Met het oog op verjonging van de Tour Finals hopen we op Ruud en Sinner.

Een leuke actualiteit is de overwinning van Botic van de Zandschulp in Sint Petersburg. Hij won eerder al twee kwalificatierondes en versloeg vandaag in het hoofdtoernooi de Japanner Yoshihito Nishioka. Dat deed hij overtuigend. De zeperd tegen Jenson Brooksby van vorige week is daarmee vergeten. Morgen krijgt Botic een (ongetwijfeld welkome) dag rust, waarna hij donderdag speelt tegen Sebastian Korda. Een mooie test!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s