Djokovic, de Next Gen Finals en Tallon

Novak Djokovic wint van Daniil Medvedev. In een rechtstreeks gevecht bevestigt hij zijn status als eindejaars nummer 1. Medvedev komt eraan, maar Djokovic is nu nog de beste.

We moesten deze week terugdenken aan de Next Gen Finals van 2017, de eerste editie van dat toernooi. De grote belofte toen was Alexander Zverev. HIj was de nummer 4 van de wereld en stak met kop en schouders uit boven de andere Next Gen spelers. Als twintigjarige was hij het toernooi al ontgroeid voordat het begonnen was. Hij was de toekomstige Grand Slam kampioen die op de openingsdag in spijkerbroek even naar het publiek kwam zwaaien. Zijn aanwezigheid was gewenst om het toernooi nog enig aanzien te geven.

Daniil Medvedev was destijds de nummer 63 van de wereld en haalde uiteindelijk de halve finale van de Next Gen Finals. Inmiddels is Medvedev een majorwinnaar en is hij de belangrijkste kandidaat om Djokovic op te volgen als nummer 1 van de wereld. Hij is Zverev voorbij gestreefd, getuige ook de veegpartij tegen de Duitser van gisteren. Het is het zoveelste bewijs dat het niveau van een speler van 20 nog geen garanties biedt voor de jaren daarna. Wat niet wegneemt dat op enig moment Zverev op zijn beurt Medvedev weer zou kunnen inhalen. De tijd zal het leren.

Gesproken over de Next Gen Finals: die beginnen aanstaande dinsdag. De grote afwezigen daar zijn Jannik Sinner en Felix Auger-Aliassime. Zij zijn niet gekwalificeerd voor de Tour Finals (waarvoor Sinner de eerste reserve is) en kiezen ervoor om de komende week mee te doen aan het ATP toernooi van Stockholm, in plaats van aan de Next Gen Finals in Milaan. De afwezigheid van Sinner is jammer voor het Italiaanse publiek, maar we begrijpen hem wel.

De ATP Tour is voor Sinner momenteel belangrijker dan het deelnemen aan en promoten van de jeugdfinales. En belangrijk is ook zijn reserveplek bij de echte Finals, trainingsuren maken met de grote jongens en een kans hebben om alsnog te mogen meedoen. Een paar van de overblijvende deelnemers maken de Next Gen Finals toch leuk. We denken aan Carlos Alcaraz, Lorenzo Musetti, Holger Rune en Hugo Gaston.

We laten de overwinning van Tallon Griekspoor uiteraard ook niet onvermeld. Hij won vandaag voor de zevende keer dit jaar een Challenger toernooi. Nooit eerder deed een speler dat. Daarbij moeten we natuurlijk wel aantekenen dat meervoudige Challenger winnaars meestal doorstromen naar de ATP Tour voordat ze aan nummer 7 toekomen. Maar de route die Griekspoor volgt, bevalt ons wel. Vanaf eind september heeft hij twintig overwinningen verzameld en daarmee een enorme wedstrijdervaring en -hardheid opgedaan. Die gaat hij vanaf begin volgend jaar meenemen naar de ATP Tour.

Botic en Tallon gaan ons een leuk tennisjaar 2022 bezorgen. Met om te beginnen deze week nog een optreden van Van de Zandschulp in Stockholm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s