Hoge verwachtingen, tegenvallende praktijk

De Tour Finals is meestal het toernooi dat een heleboel belooft, maar weinig waarmaakt. Dat geldt ook voor de editie van dit jaar. Tot nu toe. Novak Djokovic is inmiddels simpel door naar de halve finales. Hij won van Andrey Rublev.

Voor de Rus hebben we wel sympathie. Hij schijnt veel plezier te hebben in het reizen op de Tour, in het spelen van wedstrijden en hij werkt hard en leeft voor zijn sport. Als hij goed speelt, zoals tegen Stefanos Tsitsipas, dan kijken we graag naar hem. Maar als het niet goed gaat, heeft hij geen plan B. Zoals tegen Djokovic. En dan is het geen feest om naar Rublev te kijken.

De opgaves dragen ook niet bij aan een spannend toernooi. Stefanos Tsitsipas en Matteo Berrettini zijn inmiddels afgehaakt. Jannik Sinner viel gisteravond uitstekend in voor zijn landgenoot. Hij maakt zelfs kans op de halve finale, als hij wint van Daniil Medvedev. Maar laten we hopen dat de al geplaatste Medvedev zijn sportieve plicht doet, zoals dat heet. Want in die poule hoort Alexander Zverev natuurlijk de andere halve finalist te worden. En dan wordt het wellicht alsnog leuk, spectaculair en spannend. Met mogelijk een Russische halve finale en een partij tussen Djokovic en Zverev.

Vroeger werden de Tour Finals ook wel het officieuze WK genoemd. Onzinnig natuurlijk, maar een finale tussen de nummers 1 en 2 bij het eindejaarstoernooi zou natuurlijk mooi zijn. Overigens voegt Turijn als opvolger van Londen niks toe aan het toernooi. Er wordt gespeeld in een mooie hal, maar waar Londen innoveerde met een andere kleur baan, publiek dat in het duister zat en met vele lichteffecten, doet Turijn niets meer dan het concept van de O2 Arena slapjes kopiëren. Alles in Turijn is net iets minder dan in Londen. Daarnaast verbazen we ons over het ontbreken van electronic line calling. Wat daar de reden voor is, weten we niet. Hoe dan is dat een stap terug.

Tot slot Roger Federer. Vandaag kwam het nieuws dat hij waarschijnlijk niet op tijd fit is voor Wimbledon 2022. Wie dacht of hoopte dat Federer de Australian Open nog zou halen en anders de Masters toernooien van Indian Wells en/of Miami, zal wel even geschrokken zijn. Vooral opmerkelijk aan het bericht van vandaag is dat Federer blijkbaar nog steeds een comeback wil maken. Als hem dat zou lukken in juli 2022, na Wimbledon, zou hij dat doen als bijna 41-jarige, die na de Australian Open van 2020 gedurende 16 maanden slechts 14 wedstrijden heeft gespeeld. Dat lijkt gekkenwerk.

Maar toch hopen we dat die comeback van Federer lukt. Al was het maar voor één toernooi. Want Federer willen we geen afscheid zien nemen in spijkerbroek, maar tijdens een officiële tenniswedstrijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s