De GOAT-lijst: Tony Trabert

De meeste volgers zijn er inmiddels mee bekend: de jaarlijks GOAT-lijst van MasterTennis. De lijst met de beste tennissers ooit. We beginnen toch even met een korte introductie, voordat we het gaan hebben over de nummer 29 op de lijst van dit jaar: de man van het buitengewone tennisjaar 1955.

In 2013 bedachten we naar aanleiding van de voortdurende discussie over de GOAT dat spelers beoordeeld en met elkaar vergeleken zouden kunnen worden op basis van hun behaalde overwinningen. Daarmee was het idee voor een GOAT-lijst geboren. Een lijst van de beste tennissers uit de geschiedenis aan de hand van hun prestaties. Objectief en onderbouwd met cijfers. De eerste lijst bestond uit 34 spelers. Door de criteria voor toegang tot de lijst uit te breiden, werden dat er 61 in 2016 en 84 dit jaar. Die 84 spelers vormen samen ruim 100 jaar tennisgeschiedenis, met als oudste speler op de lijst de winnaar van Wimbledon 1920: Bill Tilden.

In de aanloop naar de publicatie van de lijst, editie 2021, hebben we het vandaag als gezegd over de nummer 29 op de MasterTennis GOAT-lijst. En dat is Tony Trabert. Kampioen, tenniscommentator en -bestuurder.

Trabert was een Amerikaan, geboren in 1930 in Cincinnati, die in het begin van de jaren ’50 zijn debuut maakte als toptennisser. Maar voordat hij goed en wel was begonnen, werd zijn carrière onderbroken door een verplichte militaire dienst van twee jaar, waarin hij werd uitgezonden naar de Koreaanse Oorlog. Gelukkig betekende dat niet het einde van zijn tennisloopbaan. Integendeel: na die oorlogsjaren kwam hij nog sterker terug. 

Vooral 1955 was een bijzonder jaar. Dat was een van de meest succesvolle jaren van een speler in de geschiedenis van het mannentennis. Trabert won in 1955 Roland Garros, Wimbledon en de US Open, waarna hij bij de Australian Open in de halve finale werd uitgeschakeld. Trabert won in 1955 in totaal 18 toernooien en had een reeks van 36 overwinningen op rij. Hij behaalde dus net geen Grand Slam, maar Trabert is nog altijd een van de slechts tien spelers die drie Grand Slams in een jaar wonnen. De anderen zijn Jack Crawford, Fred Perry, Don Budge, Lew Hoad, Rod Laver, Mats Wilander, Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic. Uiteraard staan al deze spelers op onze GOAT-lijst.

Aan het einde van zijn succesjaar 1955 werd Trabert professional, op de tour van Jack Kramer. Daarmee verspeelde hij zijn kansen op meer Grand Slam overwinningen. Immers, aan de Grand Slams mochten in die tijd alleen amateurs meedoen. Hij verklaarde die keuze door te wijzen op het verschil in inkomsten. Als winnaar van Wimbledon kreeg Trabert 27 dollar; als professional was hij verzekerd van 75.000 dollar per jaar. Voor een echtgenoot en vader was die beslissing gauw gemaakt.

Na de overwinning van Trabert op Roland Garros duurde het 34 jaar voordat weer een Amerikaan in Parijs zou winnen: Michael Chang in 1989. Nog voordat Chang was geboren, was Trabert al tenniscommentator geworden bij CBS, namelijk in 1971. Dat werk hield hij vol tot en met Wimbledon 2004, in totaal maar liefst 33 jaar. En eveneens met succes, want vooral dankzij het commentaar van Trabert stegen de kijkcijfers van de zender CBS en daardoor indirect ook de inkomsten van de US Tennis Association. Daarnaast was hij van 1976 tot en met 1980 Davis Cup captain en gedurende 10 jaar president van de International Tennis Hall of Fame.

Tony Trabert: een parel in de geschiedenis van de tennissport. Hij overleed in februari van dit jaar, op 90-jarige leeftijd. Hij stierf als gelukkig man en grootvader. Terugkijkend op zijn tenniscarrière zei hij ooit: “I never took any match for granted. I never felt safe until I was in the locker room and I tried to win as decisively as possible, even if I had won 10 tournaments in a row, as I did in 1955.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s