De terugkeer van een voormalig kandidaat nummer 1

Op de GOAT-lijst van MasterTennis staan zeven spelers die geen Grand Slam hebben gewonnen. Zij danken hun plek op de lijst aan winst van de Tour Finals (vroeger ook wel het officieuze WK genoemd) en/of aan het bereiken van de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Bijvoorbeeld Marcelo Rios behoort tot die categorie spelers.

Daarnaast telt de lijst 26 spelers die 1 Grand Slam hebben gewonnen. Daarvan is Thomas Muster de hoogst genoteerde, op de 35e plek. Die hoge plaats dankt hij vooral aan zijn 44 behaalde toernooioverwinningen. Een andere speler op de lijst met 1 Grand Slam overwinning is Juan Martin del Potro. De onfortuinlijke Argentijn is momenteel weer in het nieuws, vanwege een aanstaande comeback.

Die ene Grand Slam overwinning maakte Juan Martin del Potro beroemd. Dat betrof natuurlijk de US Open van 2009 -inmiddels alweer een tennisgeneratie geleden. Del Potro was destijds bijna 21 jaar, iets jonger dan Felix Auger-Aliassime nu is. Toen hij begon aan die editie van de US Open, had hij al zes toernooien gewonnen en was hij de nummer 6 van de wereld. De Argentijn is de laatste speler met dergelijke grote prestaties op die jonge leeftijd.

Door een eindeloze reeks blessures heeft Del Potro zijn grote belofte nooit helemaal kunnen inlossen. En dat is triest! Als iemand in de jaren ’10 van de Big4 een Big5 had kunnen maken, was hij het wel. En met een fitte Del Potro hadden Djokovic, Federer en Nadal nu waarschijnlijk niet op 20-20-20 gestaan.

Die Grote Drie waren in 2009 niet toevallig de andere halve finalisten op de US Open. Federer versloeg in zijn halve finale Djokovic, terwijl Del Potro de vloer aanveegde met Nadal: 6-2, 6-2, 6-2. De finale is het terugkijken in samenvatting waard!

Zo mooi als toen is het voor Del Potro nooit meer geworden. En dat wordt het ook niet meer. Maar het goede nieuws is dat Del Potro op 33-jarige leeftijd en na vier knieoperaties een comeback gaat maken: begin februari, bij het graveltoernooi van Buenos Aires. Ongetwijfeld laat hij zich daarbij inspireren door Djokovic en Nadal: dertigers die nog in de top mee kunnen. En ook door Andy Murray, die eveneens aan een comeback bezig is na een blessure die zijn carrière bedreigde.

Del Potro heeft sinds zijn finaleplaats op de US Open van 2018 slechts 20 wedstrijden gespeeld. Ooit was hij kandidaat om nummer 1 van de wereld te worden. Ook dat zal voltooid verleden tijd blijken. Maar hoe zijn comeback ook verloopt: zijn Grand Slam overwinning blijft staan, evenals zijn vermelding op onze GOAT-lijst. Beide zijn voor de eeuwigheid. Het is mooi dat Juan Martin del Potro toch nog een keer probeert terug te komen op de Tour.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s