De MasterTennis GOAT-lijst, editie 2021: een nieuwe GOAT!

Het is weer zover: MasterTennis presenteert de GOAT-lijst, editie 2021. Voor het negende jaar op rij: de lijst met de beste tennissers aller tijden, gerangschikt naar prestaties. Met op nummer 1 de Greatest of All Time. En dat is dit jaar een nieuwe naam.

Achtergrond

Voor onze nieuwe volgers schetsen we nog even de historie van de GOAT-lijst. Het idee voor de lijst ontstond in 2013. We vroegen ons af of we zo objectief mogelijk meetbaar zouden kunnen maken wie de beste tennisser ooit is. Het antwoord op die vraag was ja, omdat de beste tennisser de speler is met de beste prestaties en de meeste (belangrijke) overwinningen.

De criteria

Vervolgens zijn we ons gaan afvragen welke prestaties en overwinningen zouden moeten bepalen wie de GOAT is. Dat heeft uiteindelijk geleid tot acht criteria, die bovenin de lijst staan. Vervolgens hebben we aan ieder criterium punten toegekend, zodat grote prestaties en overwinningen zwaarder wegen dan kleinere. Grand Slam overwinningen leveren de meeste punten op. Ook een finaleplaats bij een Grand Slam levert punten op, net als winst van overige toernooien en het aantal weken als nummer 1 van de wereld. De PDF-versie van de lijst kan worden gedownload onderaan dit bericht.

We pretenderen niet dat we de discussie over de GOAT hiermee definitief hebben beëindigd. We zijn ons ervan bewust dat spelers en prestaties uit verschillende tijden lastig met elkaar zijn te vergelijken. En over de criteria die we hanteren kan (en mag) gediscussieerd blijven worden. Bijvoorbeeld: moeten Olympische titels ook worden meegeteld? Wij doen dat niet. Het tennistoernooi van de Olympische Spelen heeft nog maar een relatief korte traditie. De Davis Cup nemen we eveneens niet mee, omdat dat een landentoernooi is, terwijl tennis een individuele sport is en de GOAT een individuele titel.  

De GOAT: Novak Djokovic

Na acht jaar de lijst te hebben aangevoerd, is Roger Federer dit jaar onttroond. Novak Djokovic is de nieuwe GOAT. In 2013 stond hij nog op de tiende plaats, in 2017 was hij vijfde en in de laatste drie jaar tweede. Die eerste plaats zat eraan te komen. Novak Djokovic is nu de Greatest of All time!  

Djokovic werd proftennisser in januari 2003, als 15-jarige. Hij begon met het spelen van Future- toernooien. Bij zijn derde deelname won hij al een Future, in juni van dat jaar. De top-3 van de wereldranglijst bestond op dat moment uit Andre Agassi, Lleyton Hewitt en Juan Carlos Ferrero. Roger Federer stond op nummer 5 en Rafael Nadal op nummer 76.  

De eerste overwinningen

De carrière van Djokovic kwam op stoom in 2006, toen hij zijn eerste twee ATP toernooien won: in Amersfoort en in Metz. Dat was ook het jaar waarin hij onderhandelde met de Britse tennisbond, de LTA, over een verandering van nationaliteit. De Britten boden hem betere trainingsfaciliteiten, betere begeleiding en meer geld dan de Servische bond kon bieden. Maar Djokovic, op dat moment de nummer 63 van de wereld, verdiende zelf inmiddels al wat geld. Dat was genoeg om zijn eigen begeleiding te kunnen betalen. Daarnaast voelde hij zich teveel Serviër voor een overstap naar de Britse bond. Hij bleef zijn land en nationaliteit toch trouw.

2006 was ook het jaar waarin Djokovic voor het eerst tegen Rafael Nadal speelde: in de kwartfinale van Roland Garros. De Spanjaard won, na opgave van Djokovic. Een reputatie was geboren.

Een frequente opgever

Djokovic werd voor het eerst nummer 3 van de wereld op 9 juli 2007. Dat werd hij nadat hij op Wimbledon de halve finale had behaald, waarin hij opnieuw speelde tegen Nadal en wederom opgaf. Het was een tijd waarin Djokovic vaak geblesseerd was en hij de naam had een opgever te zijn. Beroemd is de satirische persconferentie van Andy Roddick, waarin hij alle vermeende kwalen van de Serviër opsomde, van een heupblessure, tot kramp, tot de vogelgriep en SARS. Djokovic had in die tijd niet bepaald de reputatie van een winnaar.

De vaste nummer 3

In 2008 won Djokovic de Australian Open, maar daarna volgden gedurende drie jaar geen Grand Slam overwinningen meer. Roger Federer en Rafael Nadal waren inmiddels de ongenaakbare nummers 1 en 2 van de wereld; Djokovic leek de vaste nummer 3. Totdat hij eind 2010 echt op de deur begon te bonzen.

Een voorteken voor wat ging komen was de US Open van 2010. Daarin versloeg Djokovic Federer in de halve finale, na twee matchpoints te hebben weggewerkt. Hij ontdekte zijn glutenallergie, paste zijn voeding aan en kwam in 2011 als herboren terug op de Tour. Dat was het begin van het meeste succesvolle decennium van een mannelijke tennisser ooit. NJovak Djokovic groeide uit tot een ultieme vechter en winnaar.

Ongeëvenaard succes

Zijn jaar 2011 is legendarisch. Een paar feiten op een rij: 70 overwinningen en slechts 6 nederlagen, een reeks van 41 overwinningen op rij, 10 toernooioverwinningen, waarvan 3 Grand Slams en een score van 10-1 tegen Federer en Nadal. De dag na de winst van Wimbledon begon zijn eerste van in totaal 353 weken als nummer 1 van de wereld. En de teller loopt nog steeds.

De meest verbluffende prestaties in zijn dominante decennium realiseerde Novak Djokovic in de jaren 2015 en 2016. Op 5 juni 2016, na winst van Roland Garros, was hij houder van alle vier de Grand Slams en van 5 Masterstoernooien. Een jaar van terugval volgde, vanwege een elleboogblessure, in combinatie met motivatieproblemen. Maar dat was niet het einde van zijn dominantie. Integendeel, met een aangepaste beweging is de service van Djokovic sindsdien beter dan ooit en zijn spel 100% compleet.

Greatest Of All Time

Djokovic, Nadal en Federer staan alle drie op 20 Grand Slams. Maar Djokovic verslaat de andere twee vanwege zijn grotere aantal overwinningen bij de Tour Finals en Masters toernooien, waarvan hij er in totaal 42 heeft, en door de meeste weken als nummer 1 van de wereld. De bevestiging van zijn status als allerbeste is zijn voorsprong in de onderlinge wedstrijden tegen de twee rivalen.

In het tijdperk van Federer en Nadal begon Djokovic met een achterstand. Vanaf de Australian Open van 2011 startte hij zijn inhaalrace. In de jaren daarna ging hij erop en erover. Anno 2021 is Novak Djokovic de onbetwiste Greatest of All Time.    

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s