Het verdriet om Juan Martin

Argentinië huilt, Juan Martin Del Potro (33) is gestopt. Het was niet bepaald het gedroomde afscheid, hij werd deze week kansloos uitgeschakeld in de eerste ronde in zijn eigen Buenos Aires op een klein 250-graveltoernooi. De tranen vloeiden rijkelijk bij de gentle giant en hij bond zijn laatste haarband aan de netband, zijn eerbetoon en afscheidsritueel van de tennissport. Maar feitelijk was hij al veel eerder gestopt, of beter gezegd, zijn lichaam had het al eerder opgegeven. En hij kon niet anders dan z’n loopbaan beëindigen. Z’n huidige plek op de wereldranglijst: 753. De laatste serie overwinningen stamt uit 2019!

De Argentijn heeft een serieuze erelijst, twee Olympische medailles, winst in de Davis cup en 22 toernooi-overwinningen. De lange Argentijn zal worden herinnerd aan zijn formidabele forehand. Vlak en krachtig, op Youtube zijn er prachtige compilaties van die slag. Met zijn spel was hij voorbestemd om de gevestigde orde aan te vallen – Federer, Djokovic, Nadal en Murray in die jaren. Maar het lichaam, het mocht niet zo zijn. De foto bij dit artikel is wat dat betreft een mooi inkijkje in zijn medische dossier – de knieblessure was de laatste in een eindeloze rij.

En dan is er de absolute doorbraak van de Toren van Tandil. Zijn overwinning in de US Open van 2009. Vijf jaar achter elkaar had Roger Federer het toernooi gewonnen in de jaren daarvoor. Del Potro maakte indruk tijdens het toernooi, onder meer door Nadal in drie sets weg te zetten in de halve finale. Maar Federer was op weg, zo was de verwachting, naar het record van zes overwinningen – Connors en Sampras staan ook op vijf. De nummer 1 geplaatst, 28 jaar destijds, had een onderlinge h2h van 6-0 tegen de 21-jarige Argentijn. De finale op maandag ging over vijf sets. En de kansen waren er voor beide spelers, maar in set 5 is het toch Delpo die afstand neemt en zijn enige slamoverwinning haalt. Een verrassing voor de tenniswereld, een nieuwe ster was geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s