De neergang van een ster

Terwijl de sterren van nu in Miami strijden om de hoofdprijs van 1,2 miljoen dollar, voert de voormalige tennisster Boris Becker een andere strijd: in de rechtbank. Die strijd gaat over de nasleep van Beckers faillissement.

De financiële neergang van Becker begon naar eigen zeggen in 2011, twee jaar nadat hij zijn tenniscarrière had beëindigd, op het moment van de scheiding van zijn vrouw Barbara. Die scheiding zou nogal kostbaar zijn geweest, vanwege de hoge alimentatie voor zijn ex en hun twee kinderen.

Daarnaast had Becker ook nog de kosten voor het levensonderhoud van zijn buitenechtelijke dochter en haar moeder. Inderdaad: het Russische model dat Becker had bezwangerd in een bezemkast, wat voor Barbara de aanleiding vormde om van hem te scheiden.

Voor Boris Becker waren deze kosten geen reden om op de kleintjes te gaan letten. Hij bleef onverminderd geld uitgeven, vooral aan luxe artikelen en aan huizen. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij in 2013 een banklening moest afsluiten van 4,6 miljoen euro. Die kon hij niet terugbetalen, waarna in juni 2017 zijn faillissement werd uitgesproken.

De strijd die Boris Becker nu voert, vindt plaats in een rechtbank in Londen en betreft de beschuldiging aan het adres van Becker dat hij na zijn faillissement bezittingen heeft achtergehouden. In totaal lopen er 24 aanklachten tegen de Duitser, variërend van het verhullen van bezittingen (waaronder onroerend goed) en het verduisteren van geld. Zo zou Becker zijn aandeel in een Mercedes dealerbedrijf hebben verkocht en de ruim 1 miljoen euro opbrengst daarvan hebben weggesluisd naar een ‘piggy bank’ (spaarvarken), ten behoeve van privé uitgaven.

En weliswaar een beetje lachwekkend, maar niet minder serieus: ook negen gewonnen trofeeën, waaronder die van Grand Slams en een Olympische gouden medaille, maken deel uit van bezittingen waarvan Becker verzuimd heeft ze over te dragen.

Het verweer van Becker is nogal zwak. Hij verwijst naar de dure alimentaties en huilebalkt dat hij geen geld meer kan verdienen met de naam ‘Boris Becker’ sinds het faillissement over hem is uitgesproken. “My image wasn’t as good anymore, brand Becker was not regarded as highly as before and they didn’t want to be associated with a brand that was criticised in the media.” Becker haalt oorzaak en gevolg hier door elkaar.

De rechtszaak is gaande en zal nog zo’n drie weken duren. Een strafeis is ons niet bekend. Maar de kans dat Boris Becker vrijuit gaat, lijkt ons nihil. Het is de treurige neergang van de jongste Wimbledonkampioen ooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s