Een eigenzinnige beslissing van Wimbledon

Wimbledon gooit vandaag een knuppel in het hoenderhok. De organisatie maakt bekend dat Russische en Belarussische tennissers worden geweerd van The Championships in juni aanstaande. Tevens mogen deze spelers niet meedoen aan andere toernooien in Engeland. Tot woede van de ATP.

Als reden schrijft Wimbledon het volgende op de eigen website:

“In the circumstances of such unjustified and unprecedented military aggression, it would be unacceptable for the Russian regime to derive any benefits from the involvement of Russian or Belarusian players with The Championships. It is therefore our intention, with deep regret, to decline entries from Russian and Belarusian players to The Championships 2022.”

Kort na de invasie van Rusland in Oekraïne schreven wij het te kunnen begrijpen als Russische tennissers tijdelijk zouden worden uitgesloten van ATP-toernooien. De ATP besliste anders: Russische tennissers mochten onder neutrale vlag actief blijven op de Tour.

De ITF, de bond waar de Grand Slams onder vallen, meldt over het besluit van de Engelsen niets op haar website. Dat bevestigt het vermoeden dat het een solo-actie betreft van Wimbledon en de Engelse tennisbond. De ATP kwam vandaag wel meteen met een statement. De spelersbond is boos en schrijft in een persbericht het volgende:

“We believe that today’s unilateral decision by Wimbledon and the LTA to exclude players from Russia and Belarus from this year’s British grass-court swing is unfair and has the potential to set a damaging precedent for the game. Discrimination based on nationality also constitutes a violation of our agreement with Wimbledon that states that player entry is based solely on ATP Rankings. Any course of action in response to this decision will now be assessed in consultation with our Board and Member councils.”

De ATP dreigt dus met acties. Sancties wellicht. Wat die ook zouden kunnen zijn. We hebben gemengde gevoelens bij het besluit van Wimbledon en de Engelse bond. Maar Wimbledon is altijd anders dan anderen en conformeert zich dus niet aan de aanpak van de ATP. Men is blijkbaar niet bang om een eigen, onafhankelijke beslissing te nemen. En eigenlijk vinden we dat wel goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s