Roland Garros: de voorspellingen

De voorspellingen voor Roland Garros 2022 zijn binnen! Vijf sportjournalisten doen mee dit jaar: Andries Makkinga (Ziggo Sport), Tijmen Lensink (De Telegraaf), Tim Colijn (ANP), Franklin Stoker (NOS) en Pascal Lemaire (freelance sportjournalist). We vroegen ze naar de halve finalisten en de winnaar. De verrassing van het toernooi, en hoe ver komen de Nederlanders? Gaan ze vol voor de paleisrevolutie van Alcaraz? Niet helemaal, Djokovic en Nadal houden stand.

Andries Makkinga (commentator bij Ziggo Sport)

‘Taaie loting voor Griekspoor. Gezien de matige reeks van de afgelopen maanden zie ik hem helaas niet stunten tegen Davidovich Fokina. Ondanks de mooie overwinning op Marcos Giron in de kwalificaties in Rome en Tommy Paul in de eerste ronde in Genève. De Spanjaard is juist wel goed aan het spelen de laatste tijd. Helaas dus Griekspoor Exit 1ste ronde. Super dat Botic een geplaatste speler is op Roland Garros en daarmee een van zijn doelstellingen behaald heeft dit jaar. Fijn dat hij gekoppeld is aan een qualifier. Ik zie de Nederlander daarna ook nog winnen van Fabio Fognini. Daarna wacht de strijdt met Nadal. Genieten van dat moment. Nadal in Parijs, waarschijnlijk op centre court, mooi moment in de carrière van Botic. Echter, denk ik dat Nadal net een maatje te groot is en wint in 4 sets. Helaas dus voor Van de Zandschulp, exit 3e ronde.

Winnaar: Djokovic

Finale: Djokovic – Tsitsipas

Halve finales: Djokovic – Alcaraz

Halve Finale: Tsitsipas – Sinner

Verrassing: David Goffin, hij laat de laatste tijd weer erg goede dingen zien, met een aantal mooie resultanten. Hij zit in een goed deel van het schema. Dus 1/8e finale tegen Ruud zie ik wel gebeuren voor de Belg.’

Tijmen Lensink (Telegraaf Sport)

‘Halve finalisten:

– Nadal, hij blijft twee weken fit en wint zijn 22e grandslamtitel

– Alcaraz

– Tsitsipas

– Medvedev

Van de Zandschulp wint in de derde ronde een set van Nadal, maar daar blijft het bij. Griekspoor verliest in de openingsronde in vijf sets van Davidovich Fokina. Geen echte verrassing, al kun je een plek in de halve finale van Medvedev zo wel noemen.’

Tim Colijn (sportredacteur ANP)

‘Ik denk dat Djokovic, Alcaraz, Tsitsipas en Rublev de laatste vier gaan halen. Vooral onderin het schema is het moeilijk een halvefinalist aan te wijzen, gezien het gebrek aan wedstrijdritme bij Medvedev en zijn verhouding met gravel. Je zou haast vergeten dat hij tot vorig jaar nog nooit een potje had gewonnen in Parijs. Je zou bijna pleiten voor een plaatsingslijst op basis van prestaties uit het verleden, want eigenlijk is dit natuurlijk doodzonde. Onderin het schema zie ik ook kansen voor Pablo Carreno Busta, die bijzonder goed heeft geloot en gewoon heel moeilijk te verslaan over best-of-five op gravel.

Uiteindelijk denk ik toch dat Djokovic en Tsitsipas opnieuw de finale gaan spelen, met wederom Djokovic als winnaar. Nummer 21 komt eraan. Ik denk dat Botic van de Zandschulp na winst op de qualifier nipt wint van Fabio Fognini, van wie het altijd onduidelijk is wat je kunt verwachten. Tref je een Fognini die er zin in heeft, dan kun je zo’n potje zomaar in drie verliezen. Aan het talent ligt het niet. Maar het kan ook zomaar 6-3 6-3 6-3 voor Van de Zandschulp worden als Fognini zijn dag niet heeft en al gauw begint te foeteren bijvoorbeeld. In de derde ronde zie ik Van de Zandschulp geen wereldnieuws worden en vermoed ik dat hij in straight sets verliest van Nadal.

Als verrassing van het toernooi tip ik Quentin Halys, een getalenteerde Fransman die het nog niet heeft waargemaakt. Heeft zich nu op eigen kracht gekwalificeerd en treft met John Isner een geplaatste speler op leeftijd die mijns inziens te pakken is, op zijn minste favoriete ondergrond. Op zijn thuisslam zie ik hem wel voor een leuk resultaat zorgen. Cristian Garin is ook een ongeplaatste speler die het weleens goed zou kunnen gaan doen. Is wat weggezakt op de ranglijst door een schouderblessure, maar zette een goede serie neer in Madrid. Denk dat hij wel twee potjes kan winnen en het Rublev heel moeilijk kan gaan maken.’

Franklin Stoker (NOS Sport)

‘Wat een loting! Novak Djokovic, Rafael Nadal, Alexander Zverev en Carlos Alcaraz zitten allemaal in de bovenste speelhelft. En dan ook nog de mogelijkheid tegen Djokovic en Nadal elkaar in de kwartfinales kunnen tegenkomen. Maar hoe fit is Nadal? Dat is misschien wel de grootste vraag in de eerste week van het toernooi. Hij kan Botic van de Zandschulp in de derde ronde treffen. En het klinkt misschien gek, maar ik kijk ontzettend uit naar die krachtmeting. Maar goed, stap voor stap, zoals het cliché luidt. Van de Zandschulp begint tegen een qualifier en dan Fabio Fognini of Alexei Popyrin in de tweede ronde. Daarmee zie je meteen dat hij profijt heeft van zijn geplaatste status. Van de Zandschulp moet deze twee rondes doorkomen, dat moet hij nu ook van zichzelf eisen, gezien zijn status en huidige vorm.

Maar de koek is nog niet op in de bovenste speelhelft, want Carlos Alcaraz kan in de derde ronde de enige speler tegenkomen die hem dit jaar op gravel heeft weten te verslaan: Sebastian Korda. En om het wat betreft de bovenste speelhelft helemaal af ronden: Tallon Griekspoor heeft aan Alejandro Davidovich Fokina een zware dobber in zijn openingsronde. Maar Griekspoor speelt op zijn favoriete ondergrond en haalde deze week in Geneve de kwartfinales, dus wie weet.

In de onderste speelhelft is er eigenlijk maar één man die de finale moet halen: Stefanos Tsitsipas. Geen excuses voor de Griek. Als je zo’n loting krijgt, met alle toppers aan de andere kant van het schema, dan moet je die kans grijpen. Het gevaar komt voor Tsitsipas direct in de eerste ronde van Lorenzo Musetti, die in 2021 de vierde ronde in Parijs haalde en zelfs met 2-0 in voorkwam tegen Djokovic. Daniil Medvedev is weliswaar als tweede geplaatst en zit bij Tsitispas in het schema, maar zoals bekend is hij pas net teruggekeerd van een hernia-operatie. Daar verwacht ik dus weinig van.

Ik denk dat Nadal het vanwege zijn fitheid niet gaat redden om ver in het toernooi te komen, al moet je de Mallorcaan uiteraard nooit afschrijven. Jannik Sinner profiteert denk ik optimaal van zijn loting. Ik sla hem bovendien op gravel hoger aan dan Rublev; de twee kunnen elkaar in de achtste finales tegenkomen.

Qua Nederlanders hoop ik zoals gezegd om een krachtmeting van Van de Zandschulp tegen Nadal. Of Griekspoor gaat verrassen tegen Davidovich Fokina? Ik denk het net niet, omdat hij recentelijk geen hele aansprekende zeges heeft geboekt.

Djokovic wordt de winnaar omdat hij de vorm weer heeft (titel in Rome) en ontzettend getergd zal zijn na de hele Australian Open-saga. Tot slot, houd Sebastián Báez in de gaten. Een echte ouderwetse knokker uit Argentinië die weleens in Parijs kan gaan verrassen. Alexander Zverev is gewaarschuwd in de tweede ronde.

Voorspelling halve finales:

Djokovic-Alcaraz

Tsitsipas-Sinner

Djokovic winnaar’

Pascal Lemaire (freelance sportjournalist)

‘Halve finale: Djokovic – Zverev

Tsitsipas – Sinner

Finale: Djokovic – Tsitsipas

Winnaar: Djokovic

De verrassing: Jannik Sinner lost eindelijk zijn belofte in en haalt – ondanks een redelijk teleurstellend voorseizoen – de halve finale. Daarin is Tsitsipas net te goed. Een andere verrassing is Sebastian Korda, die het tot de kwartfinale schopt; onderweg naar de laatste acht wint hij tegen alle verwachtingen in van sensatie Carlos Alcaraz.

De Nederlanders: Botic van de Zandschulp redt het tot de derde ronde, waarin hij in een spannende viersetter ten onder gaat tegen Nadal. Tallon Griekspoor heeft helaas een vervelende loting en gaat het niet redden tegen Alejandro Davidovic Fokina.’

Dirk Jan Cock (MasterTennis)

‘We geloven in Alcaraz. Zijn talent is oneindig en hij staat op het punt zijn slamrekening te openen. Dit is het jaar dat hij in een legendarische reeks zowel Nadal als Djoko verslaat. In de finale komt hij ongetwijfeld Tsitsipas – de onderste helft is ietwat minder sterk bezet – tegen die in de halve finale afrekent met de (redelijke) verrassing, Sinner.

Nadal – Botic in ronde 3, het wordt weer een waardevolle ervaring voor de Nederlander, maar stunten? Nee, dat zit er op een showcourt niet in. Overigens maakte Wilander een enorm compliment aan de Botic; hij liet overduidelijk blijken dat niemand de ballen harder en beter raakt dan de Nederlander. Griekspoor treft het niet tegen Davidovich Fokina in ronde 1 – aan de andere kant, het is ook de beloning na zijn geweldige 2021 seizoen. Hier heeft hij voor gewerkt, om tegen de toppers de tour te mogen aantrede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s