De laatste van Jo-Wilfried Tsonga

Vandaag speelde Jo-Wilfried Tsonga zijn laatste wedstrijd. Het was een ontroerend afscheid van een groot tennisser.

Tsonga was een superatleet. Een powertennisser met tevens gevoel voor de bal en met creatieve oplossingen. En een sympathieke kerel.

Vanavond bespraken de heren analisten van Eurosport de carrière van de Fransman. Die aandacht voor Tsonga was natuurlijk volkomen terecht. Barbara Schett kwam met de vraag of Tsonga een overachiever of een underachiever was. Oftewel, een overpresteerder of een onderpresteerder. Een interessante vraag!

Wijselijk gaven de mannen geen eenduidig antwoord. Dat kunnen wij eigenlijk ook niet. Tsonga hangt er volgens ons een beetje tussenin. En dan is hij dus geen van beide.

Opvallend aan de carrière van Tsonga is wel dat zijn hoogtepunt al op jonge leeftijd kwam. Namelijk toen hij 22 jaar oud was, met de finale van de Australian Open. Hij veegde in Melbourne Nadal van de baan, in drie sets. Maar hij verloor de finale van Novak Djokovic. Dat leek het begin van veel meer moois, waaronder majoroverwinningen. Maar die laatste kwamen er niet.

In de jaren 2010 tot en met 2015 haalde Tsonga in totaal vijf keer de halve finales van majors, in Melbourne, Parijs en op Wimbledon. Maar verder dan dat kwam hij niet. Zijn tegenstanders in die verloren wedstrijden: Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray, David Ferrer en Stan Wawrinka.

Als hij in de flow was, was Tsonga geweldig, bijna onverslaanbaar. We herinneren ons van hem vooral zijn kwartfinale tegen Roger Federer op Wimbledon in 2011. Na een achterstand van 2-0 in sets blies hij Federer van de baan. Toen was hij in de flow. Maar dat was hij niet vaak genoeg. 18 toernooioverwinningen, waarvan 2 Masters toernooien, zijn voor hem toch wat aan de magere kant.

Misschien was hij wat te lief en niet de meedogenloze winnaar die je moet zijn om de absolute top te bereiken. Zeker is dat Tsonga de pech had dat zijn piek lag in de hoogtijdagen van de Big 4. Hoe dan ook was de energieke en attractieve Jo-Wilfried Tsonga een aanwinst voor het tennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s