Van de duisternis naar het licht

Anderhalf jaar geleden schreven we hier nauwelijks over Nederlandse tennissers. Er was simpelweg geen aanleiding voor. Nu kunnen we onze blog bijna iedere dag vullen met verhalen over landgenoten. Sterker nog: over hun overwinningen. Dat is mooi en tevens verwonderlijk.

Pakweg 15 maanden geleden speelden de Nederlandse mannen nog in de marge van het proftennis. Of zelfs in de krochten daarvan. Precies een jaar geleden, in de week van 28 juni 2021, deed Tim van Rijthoven mee aan een Future toernooi in Den Haag. Daar sleepte hij met veel pijn en moeite, in de tiebreak van de derde set, een overwinning uit het vuur tegen Marko Tepavak, de huidige nummer 644 van de wereld. Het toernooi eindigde voor Tim een ronde later. Er was nauwelijks een tennisvolger in Nederland die daar acht op sloeg.

In diezelfde week vorig jaar kwalificeerden Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zich als de nummers 120 en 139 van de wereld voor de eerste ronde van Wimbledon, waarin ze verloren. Gezien de status van de Nederlandse tennissers waren dat mooie resultaten, maar niemand die voorspelde dat we aan het begin stonden van een Nederlandse tennislente.

Nu is Van de Zandschulp de nummer 25 van de wereld, staat Griekspoor op de drempel van de top-50 en is Van Rijthoven winnaar van een ATP-toernooi en staat hij in de derde ronde van Wimbledon. Echt veel betere tennissers dan ze een jaar geleden waren, zullen de mannen niet zijn. Toch is het verschil enorm.

Dat verschil tussen toen en nu is ongrijpbaar. We zouden daar graag ‘ns een analyse over horen van de mannen zelf. Als volgers op afstand houden wij het op (zelf)vertrouwen en -vooral- geloof.

Het begint natuurlijk met kunde, maar als dat er is, is geloof noodzakelijk om die kunde om te zetten in resultaten. En dat is wat nu lijkt te gebeuren: onze mannen hadden al de kunde en hebben nu ook het geloof dat ze wedstrijden kunnen winnen op de ATP Tour. Vervolgens gebeurt dat ook, waarna het geloof verder toeneemt en de resultaten nog verder verbeteren. Een versterkende bijkomstigheid is dat de mannen zich bovendien aan elkaar kunnen optrekken: wat jij kan, kan ik ook!

Dadelijk om 12.00 uur speelt Van de Zandschulp tegen Emil Ruusuvuori. En Botic is de favoriet. Als we heel optimistisch zijn, kunnen we stiekem alvast vooruitkijken naar wedstrijden tegen Novak Djokovic en Rafael Nadal. Maar laten we het lot niet tarten: Botic kan vandaag ook zomaar verliezen.

Maar hoe de wedstrijd straks ook eindigt, de conclusie is dat het Nederlandse mannentennis vanuit de duisternis in het licht is getreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s