Wimbledon 2022: acht observaties

Wimbledon 2022 zit erop. Ter afsluiting noteren we een aantal overpeinzingen, observaties en meningen. Genummerd, maar in willekeurige volgorde.

1. Grastennis is geen specialisme meer. De veranderingen die Wimbledon in 2001 heeft doorgevoerd aan de grasbanen, heeft nivellerend gewerkt. Spelers moeten nog wel wennen aan het bewegen op gras, maar buiten dat is een grasbaan geen onderscheidende ondergrond meer. Service-volley loont nauwelijks nog. Op Wimbledon zijn daardoor dezelfde tennissers favoriet als op andere baansoorten. Jammer!

2. Novak Djokovic is 35 jaar oud. Daar moeten we aan herinnerd worden om het te beseffen. In tegenstelling tot zijn bijna-leeftijdgenoot Rafael Nadal is hij nog topfit en onverwoestbaar. Hij schiet zichzelf in de voet met zijn principiële keuze om zich niet te laten vaccineren. Althans, daar waar het gaat om het record aantal majoroverwinningen.

3. De BBC onderscheidt zich nog steeds met de kwalitatief goede en -vooral- uitgebreide uitzendingen van Wimbledon. We hebben genoten van de beide halve finales in de herendubbel en van de finale. Al die wedstrijden waren spannende vijfsetters. We genoten ook van een herendubbel rolstoeltennis. Zonder de BBC hadden we die partij niet gezien.

4. Carlos Alcaraz leek in het voorjaar geen bal te kunnen missen. Maar zowel tijdens Roland Garros als op Wimbledon grossierde hij in onnodige fouten, vooral met zijn forehand. Het bracht hem (en zijn fans) terug op aarde. Carlos is wereldtop, maar hij is toch nog niet de gegarandeerde eerstvolgende Grand Slam winnaar na Djokovic en Nadal.

5. Voorheen prezen we Manic Monday: de maandag waarop acht vierde ronde wedstrijden werden gespeeld. Maar nu zijn we blij dat op Middle Sunday wordt gespeeld en dat die acht partijen worden verdeeld over twee dagen. Daardoor zien we er meer van. Manic Monday was bijzonder, maar de nieuwe situatie is beter.

6. Na de opgave van Rafael Nadal werd gepleit voor een lucky loser die de plek van Nadal in de halve finale zou mogen innemen. Bijvoorbeeld Taylor Fritz, als verliezer in de voorafgaande ronde. Wij waren en zijn daarvan tegenstanders. Verliezers horen niet door te gaan naar de volgende ronde. Gelukkig was Taylor Fritz zelf het met ons eens.

7. Op Wimbledon waren geen ATP-punten te verdienen, als sanctie van de ATP op de uitsluiting door Wimbledon van spelers uit Belarus en Rusland. Die beslissing van de ATP hebben we hier eerder al bekritiseerd. En hoe fout die beslissing was, blijkt ook uit de wereldranglijst van vandaag. Novak Djokovic is daarop vier plaatsen gezakt, naar plek 7. De grote winnaar is de Rus Daniil Medvedev. Het is Medvedev gegund, maar wrang is het wel.

8. Ook Botic van de Zandschulp en (vooral) Tim van Rijthoven zijn slachtoffers van het puntloze toernooi. Had hij ranglijstpunten gekregen voor zijn vierde ronde, dan was Tim de top-80 binnen gekomen. Gelukkig is hij wel ruim € 200.000 rijker. En hoe mooi was het dat de eerste week van Wimbledon een oranje getinte week was!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s