Een 1000-toernooi op gras

We komen nog even terug op het grasseizoen. Hoewel dit meer gaat over de komende grasseizoenen: de waarschijnlijkheid van een ATP 1000-toernooi op gras. En een hulde aan Tallon Griekspoor.

Negen 1000-toernooien zijn er. Voormalige Super 9-toernooien. Voorheen moest een toernooi die status inleveren, voordat een ander toernooi kon toetreden. Maar het lijkt erop dat nummer 10 er wel degelijk gaat komen. Op gras dus. ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi noemt die 10e zelfs ‘een plan’. En de kandidaten zijn Engeland en Duitsland.

Inderdaad: ‘Engeland’ en ‘Duitsland’, hoewel iedereen denkt aan de toernooien van Londen (Queens) en Halle. Beide zijn nu 500-toernooien. Duitsland schijnt de favoriet te zijn, omdat Engeland al Wimbledon heeft. Maar Gaudenzi wil zich niet binden aan Halle, omdat een 1000-toernooi wat de ATP betreft in een grote, iconische stad gespeeld moet worden. Hij hoopt op de kandidatuur van bijvoorbeeld München, Hamburg of Düsseldorf. Hoewel een 1000-toernooi de huidige toernooien van Queens en Halle stevig zou uithollen, zijn wij voorstander: een extra toptoernooi op gras maakt het korte grasseizoen nog mooier.

Inmiddels is de tourkaravaan weer verder getrokken. Zonder punten van Wimbledon is de koning van het gras afgezakt naar de zevende plaats op de wereldranglijst: Novak Djokovic. En een verdere daling dreigt, met zijn waarschijnlijke uitsluiting van de US Open, waardoor hij 1.200 punten dreigt te verliezen. Toch is zijn deelname aan de Tour Finals in november vrijwel zeker. Zeven spelers plaatsen zich daarvoor, plus zo nodig een Grand Slam winnaar die het jaar niet in de top-8, maar wel in de top-20 eindigt. Die regel zou dit jaar van toepassing kunnen zijn op Djokovic. Gelukkig maar.

Tot slot over de Nederlanders. Zij hebben Wimbledon een slecht vervolg gegeven, met uitzondering van Tallon Griekspoor. Botic van de Zandschulp verloor direct in Hamburg. Tim van Rijthoven deed dat in Newport, waarna hij in een Challenger in zijn tweede wedstrijd geblesseerd opgaf. Tim heeft kennisgemaakt met de harde wetten van het proftennis: om te klimmen op de wereldranglijst moet je fysiek top zijn en week in week uit kunnen presteren. Tallon Griekspoor kan dat blijkbaar wel.

Vorig jaar had Griekspoor de fabuleuze reeks van vijf Challenger overwinningen op rij. Die waren het bewijs van zijn wedstrijdhardheid. En die toont hij nu opnieuw. Na Wimbledon won Tallon de Challenger van Amersfoort, om de week erna te winnen van Holger Rune, kwartfinalist op Roland Garros. De beloning is dat hij deze week voor het eerst is geplaatst bij een ATP-toernooi: als tweede bij het toernooi van Kitzbühel. Hulde! In de aankomende week is Tallon Griekspoor Nederlands tennishoop op de ATP Tour.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s