Cameron Norrie: de man van 36 minuten en 45 seconden

Vannacht verloor Carlos Alcaraz van Cameron Norrie. Velen zullen dat jammer hebben gevonden. Wij ook een beetje. Alcaraz heeft de gunfactor; Norrie lijkt toch een beetje een grijze muis. Maar schijn begriegt: hij is een man met een mooi verhaal.

Carlos is de jonge hond die in ijltempo de wereldtop bestormt, met een jongensachtige glimlach, een lichaam van elastiek en met aantrekkelijk tennis, waaronder zijn inmiddels fameuze dropshots.

Norrie daarentegen is al 26 jaar, gaat al een tijdje mee en vertoefde jarenlang in de subtop van het tennis. Van mei 2018 tot en met april 2021 zweefde hij tussen de 50e en de 100e plek op de wereldranglijst. Een echte doorbraak bleef uit. Maar in de zomer van 2020 legde hij de basis voor zijn huidige succes.

Het was maart 2020 toen wereldwijd de coronapandemie uitbrak. Het toernooi van Indian Wells was het eerste dat sneuvelde. Daarna volgden alle toernooien en diende zich een voorjaar en zomer aan zonder tennis. Cameron Norrie had in de eerste maanden van dat jaar, voorafgaand aan de coronaperiode, al drie keer in de eerste ronde van een toernooi verloren. Zijn carrière bleef een beetje hangen. Het roer moest om en Norrie maakte van de nood een deugd.

Hij vertrok in maart 2020 naar zijn ouders in Nieuw Zeeland, waar de coronamaatregelen nog gering waren. Hij wilde zich vooral fysiek verbeteren. Norrie wilde nooit meer een wedstrijd verliezen door fysieke beperkingen. Hij onderwierp zichzelf aan een streng fitnessprogramma, waarvan zijn coach Facundo Lugones onlangs zei dat het extreem was. En nog steeds is. Volgens hem kan Norrie zes tot zeven minuten inspanningen blijven verrichten met een hartslag van 200. Normale mensen overleven dat niet.

Ook aansprekend is het loopwerk dat Norrie in Nieuw Zeeland deed. Dagelijks rende hij daar 10 kilometer door het heuvelachtige landschap. Het resultaat van die training is een persoonlijke toptijd op de 10 kilometer van 36 minuten en 45 seconden.

De arbeid die Norrie tijdens de lockdown verrichte (en nog steeds verricht), betaalde zich uit. Na de hervatting van de Tour in augustus 2020 was hij een herboren tennisser. Sindsdien heeft hij vier toernooien gewonnen, waaronder dat van Indian Wells. En we herinneren ons allemaal zijn marathonwedstrijden en overwinningen afgelopen juli op Wimbledon, waaronder de kwartfinale tegen David Goffin. Het is wel duidelijk waarom zijn lichaam die inspanningen zo goed kon verteren. En inmiddels is Norrie top-10 speler.

Puur kijkend naar de tennisser Cameron Norrie raken we niet in vervoering. Wetende hoeveel toewijding en arbeid hij in zijn sport steekt, kijken we inmiddels anders naar hem. Vanavond speelt hij zijn halve finale tegen Borna Coric. Ondanks zijn partij van gisteren tegen Alcaraz, die ruim drie uur duurde, staat vast dat Cameron Norrie ook vanavond weer onvermoeibaar zal blijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s