Vijf potentiële nummers 1, vier Nederlanders

De US Open is begonnen. Met vijf spelers die aan het einde van het toernooi nummer 1 van de wereld kunnen zijn. En met vier Nederlanders in het hoofdtoernooi. Wat een schitterend vooruitzicht!

Die vijf zijn Daniil Medvedev, Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Carlos Alcaraz en Casper Ruud. Gaandeweg het toernooi, afhankelijk van het verloop ervan, komen we hier nog wel op terug. Vijf man die strijden om de eerste plaats op de wereldranglijst: het is hoe dan ook een bijzondere situatie, zo niet een unicum.

Een unicum is zeker de kwalificatie voor het hoofdtoernooi van Gijs Brouwer. Het is nieuws van afgelopen vrijdag, maar nog zeker vermeldenswaardig. In het kielzog van zijn succesvolle landgenoten heeft ook Brouwer nu de smaak van het winnen te pakken. Want dat is blijkbaar toch hoe het werkt onder landgenoten: ze trekken zich aan elkaar op; wat jij kan, kan ik ook!

Brouwer komt morgen in actie, evenals Tallon Griekspoor. Zojuist was het eerst de beurt aan Tim van Rijthoven. En met succes! Hij kroop op bizarre wijze door het oog van de naald, tegen Zhizhen Zhang. De Chinees was de man in vorm, in tegenstelling tot Tim, die in de afgelopen weken kampte met een blessure. Hoewel slechts de nummer 137 van de wereld, stond Zhang tijdens de laatste drie Challengers die hij speelde in de finale, waarvan hij er één won. Van zo’n tegenstander kun je verliezen, wat ook bijna gebeurde.

Zeven matchpoints overleefde Tim. En tussendoor kwam hij terug van een 5-1 achterstand in de tiebreak van de derde set. Een ware Houdini-act. Een mentaal huzarenstukje, met prima tennis van Van Rijthoven in de vierde en vijfde set. Uitstekend serveerwerk en veel winnende forehands. Met als beloning een tweede ronde tegen waarschijnlijk Casper Ruud. Dan mag Tim diens hoop op de eerste plek op de wereldranglijst aan diggelen slaan.

Maar eerst is het dadelijk de beurt aan Botic van de Zandschulp en zijn wedstrijd in de eerste ronde tegen Tomas Machac. Het bal is geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s