Gouden loting, gemiste kans

Een gouden loting en een gemiste kans door een verkeerde keuze. Dat vat de US Open van Botic van de Zandschulp samen.

Botic verloor gisteren van de lucky loser Corentin Moutet. Hij maakte een uitgebluste en gelaten indruk. Jammer, want in zijn kwart van het schema waren Taylor Fritz en Stefanos Tsitsipas inmiddels gesneuveld. Wederom een kwartfinale, of zelfs meer dan dat, leek bij een goede vorm tot de mogelijkheden te behoren.

Maar die goede vorm had Botic geen moment in New York. Na afloop was hij daar eerlijk over. Botic gaf toe dat hij een foute keus had gemaakt, door voorafgaand aan de US Open teveel te spelen. Het toernooi van Winston-Salem van vorige week had hij moeten overslaan. Die zelfkritiek valt te waarderen.

De schade van het verlies valt overigens nog mee. Na de US Open zakt Botic van de 22e naar de 35e plek op de wereldranglijst. Waar zijn puntentotaal ruim een jaar geleden nog vooral een resultante was van zijn kwartfinale in New York, is dat totaal nu mooi verspreid over meerdere toernooien en vormt het een goede basis om op verder te bouwen.

Tim van Rijthoven speelde een prima wedstrijd tegen Casper Ruud, maar verloor. Geen schande. En een nederlaag met perspectief. Nu rest ons nog Gijs Brouwer, die vanavond de derde partij speelt op baan 10, tegen Lorenzo Musetti, na twee damespartijen.

Gesproken over de dames: normaal gesproken richten we ons hier alleen op het tennis op de ATP Tour. Maar ook wij kunnen niet om Serena Williams heen. In de paar wedstrijden die we in de afgelopen twee jaar van haar zagen, was ze een karikatuur van een toptennisster. Vooral haar voetenwerk was bedroevend. Ze had de beweeglijkheid en de wendbaarheid van een tank.

Maar vannacht zagen we een totaal andere Williams. Ze kon mee in de lange rally’s met de veertien jaar jongere Anett Kontaveit, de nummer 2 van de wereld. En veel van die rally’s won ze zelfs. Daarnaast liet ze haar kenmerkende powertennis zien. Een mix van kwaliteiten die leidden tot een onverwachte overwinning. Eigenlijk konden we onze ogen niet geloven: een complete metamorfose.

Deze US Open zou haar laatste toernooi zijn. Maar met de vorm en het niveau die we vannacht van haar zagen, zijn we daar niet zo zeker meer van. De tennisverslaafde liefhebster die Williams is, gaat zelf wellicht ook twijfelen. De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s