Drie kandidaten, 7 scenario’s

En toen waren er nog drie. Drie spelers die vanaf volgende week maandag de nieuwe nummer 1 van de wereld kunnen zijn. Rafael Nadal, Carlos Alcaraz en Casper Ruud. Hier presenteren wij de scenario’s.

Eerder was Stefanos Tsitispas al afgevallen als kandidaat nummer 1. Vannacht kwam, in ieder geval voorlopig, een einde aan de hegemonie van Daniil Medvedev, door zijn verlies tegen Nick Kyrgios. Maar wie volgt hem op?

Dat Nadal een voorname kandidaat is, voelt logisch. Hij heeft dit jaar immers twee Grand Slams op zijn naam geschreven: De Australian Open en Roland Garros. Carlos Alcaraz heeft twee 1000-toernooien gewonnen, plus twee 500-toernooien. Maar waar heeft Ruud zijn kandidatuur aan te danken?

Uiteraard aan zijn finaleplaats op Roland Garros. En daarnaast aan zijn constante presteren in de afgelopen 12 maanden. Naast die finale in Parijs zitten in zijn puntentotaal vier overwinningen van 250-toernooien, plus een finaleplek bij het 1000-toernooi van Miami. Mocht Ruud er maandag met de buit vandoor gaan, dan is dat zeker verdiend. De ranglijst liegt nooit.

Nadal heeft op dit moment de meeste punten en is dus de favoriet om Medvedev op te volgen. Maar een zekerheid is dat nog niet. Dit zijn de zeven scenario’s op dit moment, namelijk met Nadal en Alcaraz in de vierde ronde en Ruud in de kwartfinale van de US Open:

1. Nadal wordt nummer 1 als hij de finale haalt of het toernooi wint.

2. Nadal wordt nummer 1 als hij verliest in de kwart- of halve finale en als Alcaraz of Ruud het toernooi niet wint.

3. Nadal wordt nummer 1 als hij verliest in de vierde ronde en Alcaraz en Ruud de finale niet halen.

4. Alcaraz wordt nummer 1 als hij het toernooi wint.

5. Alcaraz wordt nummer 1 als hij de finale haalt en Nadal verliest in de vierde ronde en Ruud het toernooi niet wint.

6. Ruud wordt nummer 1 als hij het toernooi wint.

7. Ruud wordt nummer 1 als hij de finale haalt, Nadal verliest in de vierde ronde en Alcaraz niet verder komt dan de halve finale.

De meest simpele samenvatting in de situatie van dit moment is dat Nadal, Alcaraz of Ruud nummer 1 is bij toernooiwinst en dat Nadal de nummer 1 wordt als noch Alcaraz, noch Ruud de finale haalt.

De Spaanse generatiestrijd tussen Nadal en Alcaraz was sowieso al een wedstrijd om naar uit te kijken. Gegeven de strijd om nummer 1 van de wereld geldt dat nog een beetje extra. Het is nog niet zover, maar we kijken er nu al naar uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s